fbpx

Polančec u ponedjeljak odlazi u zatvor: deset mjeseci za pola milijuna državnih kuna

“Polančec će u Remetinec otići nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudi u slučaju Spice, jer u rješenju nije navedeno kada se točno treba javiti u zatvor”, kazao je Hini odvjetnik Nobilo.

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec u ponedjeljak će se javiti na izdržavanje desetomjesečne zatvorske kazne na koju je osuđen jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, doznaje se od njegova odvjetnika Ante Nobila .

“Polančec će u Remetinec otići nakon ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudi u slučaju Spice, jer u rješenju nije navedeno kada se točno treba javiti u zatvor”, kazao je Hini Nobilo.

Pojasnio je da svi kažnjenici prvih nekoliko tjedana provode na Odjelu za dijagnostiku i programiranje u Remetincu, gdje im stručnjaci izrađuju programa izvršavanja. Taj Odjel izrađuje i prijedlog o upućivanju u zatvor, gdje će se nastaviti izvršavanje kazne zatvora, a odluku donosi Središnji ured za zatvorski sustav.

Iako nije poznato u koji će zatvor Polančec biti poslan nakon Remetinca, očekuje se da će to biti jedna od kaznionica otvorenog tipa iz koje će, s obzirom na to da je osuđen na manje od godinu dana, moći odlaziti na posao i vikende.

S izdržavanjem kazne Polančec je trebao početi sredinom kolovoza, no sud mu je odgodio termin za dva mjeseca zbog respiratornih tegoba.

Zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci. Kao olakotnu okolnost sud mu je uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog “Borova” srpske nacionalnosti.

Polančec, međutim, smatra da je i umanjena kazna nepravedna te vjeruje da će Ustavni sud prihvatiti njegovu tužbu na zakonitost presude.

Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju “reflektori” u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

U slučaju Spice sudi mu se zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima zbog optužbi da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna. Dok ne izađe na slobodu na to će suđenje nekoliko puta tjedno dolaziti iz zatvora.

USKOK ga je teretio i u aferi Ina-MOL u kojoj je prvookrivljeni bivši premijer Ivo Sanader, kao i u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna. No, u oba je slučaja nakon iscrpnih svjedočenja od osumnjičenika postao svjedok.

Izvor: Novi list