fbpx

Predstavljena virtualna šetnja Zadrom -cijena tajna ?!

Turistička zajednica grada Zadra predstavila je u petak projekt virtualne panoramske šetnje Zadrom koji je napravljen u suradnji s tvrtkom SED panorama iz Zagreba. Ono što je trebao biti glavni dio predstavljanja – prezentacija online virtualne šetnje pomoću računala i projektora u dvorani Muzeja antičkog stakla – nije se održalo jer je pukla internetska veza sa softverom u Njemačkoj preko kojega je postavljena aplikacija. Unatoč vidljivom razočarenju članova zadarske Turističke zajednice Zvonka Šupe i Stjepana Felbera što nisu mogli novinarima pokazati aplikaciju „na djelu“ – osobito Branka Ganzulića koji je bio neutješan – Stjepan Matijević iz tvrtke – panorama pokazao je kako virtualna šetnja izgleda na primjeru Rovinja, samo jednog od ukupno dvadesetak turističkih mjesta koje su dali izraditi takvu aplikaciju, a kojima je već pokrivena i Crna Gora, Makedonija, Grčka, Srbija, te uskoro i Slovenija.

– Turisti žele vidjeti destinaciju prije nego se odluče za dolazak. Kroz ovu panoramu može se vidjeti mikro i makro perspektiva grada i to iz zraka, jer naša je posebnost da panoramske snimke radimo iz balona. To je dosta komplicirano jer takve snimke imaju svoje zakonitosti, mora biti miran dan, bez vjetra. Zbog toga se slične virtualne šetnje u svijetu uglavnom rade s tla, a mi kombiniramo pogled iz zraka i s poglede s tla. Druga je specifičnost što se mogu „lijepiti“ na makro sliku točke interesa uz virtualna razgledavanja hotela, crkvi, muzeja, plaža, marina ili nekih drugih zanimljivih odredišta u prostoru. Sve se to: fotografije, virtualni prikaz i sve informacije distribuiraju na stranice korisnika kao što su turističke zajednice ili agencije, a mogu se koristiti i na pamentnim mobilnim telefonima – objasnio je Matijević dodajući kako su to i svojevsrni „prozori u svijet“, jer se na portalu Roll Maps upravo hrvatske virtualne šetnje najviše razgledavaju.

Panorame Zadra su najvećim dijelom snimljene početkom srpnja, i koncem rujna, a osim panorama Zadra snimljenih iz zraka iz pet različitih kuteva, detaljnije se prikazuje i deset najatraktivnijih lokacija s tla i to: Morske orgulje, Pozdrav Suncu, Forum – Poljana pape Ivana Pavla II., Forum – arheološki park, crkva sv. Donata (unutrašnjost), Trg sv. Stošije, Narodni trg, Obala kralja Petra Krešimira IV. (Sveučilište u Zadru), Trg pet bunara i Foša. U planu je dogodine snimiti i zadarski arhipelag, jer se aplikacija može nadograđivati i proširivati, s tim što je privatnost zajamčena jer se, primjerice, lica ljudi i brojevi automobilskih registracija ne mogu raspoznati uvećavanjem.

Cijena za sada „virtualna“
Ostala je nejasna cijena projekta što nikako novinarima nije htio otkriti Stjepan Matijević, ali niti Zvonko Šupe, direktor Ureda Turističke zajednice. Šupe je rekao da će cijena projekta biti transparentno prikazana u financijskim izvješćima, te da je ovo tek baza nakon čega će se tek pregovarati o točnoj cijeni. Dodao je da će privatne iznajmljivače i hotele, ukoliko se budu željeli prikazati u virtualnoj šetnji, to zadovoljstvo koštati od 5 do 10 tisuća kuna. Potvrdio je da je tvrtki – panorama troškove snimanja, balona i drugog platila Turistička zajednica, ali nije želiko reći koliki je to bio iznos.

Izvor: Slobodna Dalmacija