fbpx

PREOKRET – Miletić bi mogao ostati bez Hotela Zadar

Sudski vještak Zrinko Ručević, koji je vještačio u brojnim velikim hrvatskim poslovnim aferama kao što su Podravka ili NK Croatia, u petak je iznio svoj nalaz o načinu preuzimanja 34 posto dionica u “Hotelima Zadar”. Prije dvije godine provedena je pomalo čudna dokapitalizacija te zadarske tvrtke, u sastavu koje su hotel “Kolovare” te bivši hoteli “Zagreb” i “Beograd”.

Tada je na dioničarskoj skupštini provedena transakcija u kojoj je Denis Fudurić za ulog od samo 800 tisuća kuna postao vlasnik 34 posto dionica te tvrtke, kojoj je prethodno temeljni kapital s 58,5 milijuna kuna smanjen na 2,349 milijuna kuna. Fudurić je potom “ustupio” svoje dionice većinskom dioničaru Milanu Miletiću, koji je otada raspolagao s više od 75 posto dionica.

Mali dioničari neko su se vrijeme bunili zbog takvog postupka, pogotovo zbog toga što oni nisu imali mogućnost kupiti te posebne emisije dionica, nove dionice mogao je kupiti samo Fudurić, i to za samo 10 kuna po dionici. Neposredno prije povlačenja dionica “Hotela Zadar” s burze one su kotirale 140 kuna, a mali dioničari nudili su više od 300 kuna. No, sve je provedeno odlukom većinskog dioničara Milana Miletića.

Mali dioničari
Većina malih dioničara iz Zadra digla je ruke od svega, no Branislav Zec iz Sinja i Danijel Labaš iz Varaždina, koji imaju 1,42, odnosno 1,37 posto dionica, i dalje su ustrajni u pobijanju legalnosti takve odluke dioničarske skupštine. U petak je sudski vještak Ručević, nakon detaljne analize, zaključio da je cijena koju je Fudurić kao povlašteni investitor dobio pravo uplatiti nerealna, imajući u vidu stvarnu vrijednost “Hotela Zadar”.

Ostali dioničari bili su isključeni iz ovog postupka. Prema analizi sudskog vještaka, realna vrijednost dionica “Hotela Zadar” je u vrijeme ovog postupka početkom 2011. godine iznosila 193 kune, a Fudurić je dobio priliku kupiti 34 posto dionica za samo 9,99 kuna po dionici.

To je u vrijeme skupštine obrazloženo nastojanjem da se dobije svježi kapital za smanjenje gubitaka, iako tih 800 tisuća kuna nije moglo značiti puno u višemilijunskim gubicima. Denis Fudurić i njegova odvjetnica iznijeli su na Trgovačkom sudu Zadar niz prigovora na ovakav nalaz vještaka Ručevića, jer zakonska mogućnost za ovaj način smanjivanja temeljnoga kapitala i dokapitalizacije postoji.

Odvjetnica je navela da daje “časnu pionirsku riječ” da će dionice koje je kupio Fudurić, a poslužile su kao sredstvo osiguranja plaćanja u odnosu s Miletićem, uskoro biti vraćene Fuduriću. Prihvati li sud temeljni nalaz vještaka i zahtjev za poništenje dioničarske skupštine “Hotela Zadar”, Milan Miletić mogao bi izgubiti većinski paket dionica.

Izvor: Slobodna Dalmacija