fbpx

Prevencijom protiv osteoporoze koja može odvesti u smrt

Temeljem naših rezultata uočili smo da većina žena reagira prilikom prijeloma kada je bolest već dosta uznapredovala. Konačni cilj je prevencija i pravovremeni pregled kako bi se spriječile ozbiljne posljedice bolesti pa i smrt, rekao je dr. Lozo

Odgovor na pitanje kako da žena živi duže i zdravije pokušao je u srijedu dati zadarski ginekolog dr.sc. Petar Lozo i to rezultatima velikog istraživanja provedenog na području čitave Zadarske županije.

U povodu Svjetskog dana osteoporoze koji se obilježava 20. listopada, u ovu subotu i Svjetskog dana menopauze koji je obilježen jučer predavanje je organizirala Udruga za osteoporozu Zadar, a dr. Lozo predstavio je rezultate opsežnog višegodišnjeg istraživanja žena u životnome razdoblju nakon menopauze i s tim u vezi problematiku najčešćih bolesti koje se javljaju u žena tom razdoblju života, a koje je objavljeno u njegovoj doktorskoj disertaciji “Zdravlje, osjećaj koherentnosti i kvaliteta života žena u postmenopauzi”.

Nema preventivnih mjera

Dr. Lozo na početku je predavanja istaknuo kako se danas životna dob žena svake godine sve više produljuje te je u Hrvatskoj trenutno 500.000 žena starijih od 65 godina koje čine 18 posto ukupne populacije, dok u svijetu vlada trend u kojem žene predstavljaju 55 posto ukupne svjetske populacije. Gotovo polovicu svoga života žena živi u odsustvu spolnih hormona, prije ulaska u pubertet i nakon ulaska u menopauzu. Danas je dokazano kako su neke suvremene kronične bolesti povezane upravo s ulaskom u menopauzu, a kako je istaknuo dr. Lozo, najčešće su u korelaciji s vlastitim ponašanjem, odnosno odabirom nezdravog načina života.

Upitnik s 84 pitanja proveden je na populaciji od 2.400 žena, od koji 1.200 s dokazanom bolesti i 1.200 bez kliničkih znakova bolesti u trenutku ispitivanja. U 1.200 ispitanica s bolesti bilo ih je koje su bolovale ili preboljele rak dojke, s osteoporozom, izraženim menopauzalnim tegobama, pretilih i oboljelih koje se liječe uz tjelovježbu. Poseban naglasak dr. Lozo dao je na oboljele od osteoporoze.

– Temeljem naših rezultata uočili smo da većina žena reagira prilikom prijeloma kada je bolest već dosta uznapredovala. Konačni cilj je prevencija i pravovremeni pregled kako bi se spriječile ozbiljne posljedice bolesti pa i smrt, rekao je dr. Lozo, a iznio je i zanimljiv podatak da bi se samo uvažavanjem rezultata istraživanja godišnje u zdravstvenom sustavu uštedjelo 10 do 30 posto novca koji odlazi na liječenje zbog nepostojanja preventivnih mjera.

Fizičke i psihičke tegobe

Lozo je naglasio kako osim fizičkih tegoba žene u menopauzi osjećaju i psihološke tegobe, najlošiji osjećaj koherentnosti, odnosno psihološki osjećaj imaju upravo žene koje imaju tešku osteoporozu, koja zbog lošeg zdravstvenog ponašanja i propuštanja preventivnih pregleda često završava prijelomima. Istraživanje je pokazalo kako najbolji psihološki osjećaj imaju žene koje su tjelesno aktivne i koje redovito uzimaju lijekove, ali i koje su izložene suncu tijekom svakodnevnog rada odakle dobivaju dodatnu dozu vitamina D.

– Žene koje su tjelesni aktivnije i izloženije suncu zbog svakodnevnog rada pokazale su tijekom istraživanja visoko zadovoljstvo kvalitetom života, bez obzira na zdravstveno stanje. Zaključili smo kako kod takvih žena suočavanje s bolešću djeluje kao pozitivan okidač, istaknuo je Lozo naglasivši kako bi oboljele žene trebalo motivirati upravo da se počnu baviti tjelesnom aktivnošću.

Na tom tragu bit će i akcija žena iz Udruge za osteoporozu Zadar koje će u subotu, u povodu Svjetskog dana osteoporoze, na Narodnom trgu organizirati druženje uz edukativni štand koji će biti postavljen od 10 do 12 sati, a oko 11 sati članice udruge održat će pokaznu tjelovježbu na Pozdravu suncu.

Izvor: Zadarski list