fbpx

Pripadnici HVO-a mogli bi od Hrvatske izmusti 60 milijardi kuna: “To je protuzakonito, nikada nisu ratovali na hrvatskom teritoriju”

Pripadnici HVO-a mogli bi izvesti pravi novčani udar na hrvatski proračun, i to mjereći u milijardama kuna, rekao je ministar branitelja Predrag Matić za današnji HTV-ov Dnevnik

Trenutno njih 145, koji su potkraj devedesetih ostvarili ista prava kao pripadnici Hrvatske vojske na temelju rješenja o invalidnini, čeka ili su već dobili odštete.

Radi se o osobama za koje su potpisana rješenja o invalidnini, ali im ona nikada nisu trebala biti dostavljena jer se radi o osobama koje, kako ističe Matić, nikada nisu ratovale na području Republike Hrvatske, niti su hrvatski branitelji, niti se nalaze u registru hrvatskih branitelja. Rješenja su napisana kako bi pripadnici HVO-a mogli ostvariti pravo na mirovinu, ali pod uvjetom da ih oni nikada ne dobiju ni ne zatraže. Iz resornog su ministarstva 2001. počela curiti ta rješenja, pripadnici HVO-a su počeli tužiti Hrvatsku te, kako ističe Matić, potpuno protuzakonito ishodovati milijunske svote.

Takva prava uz njih ima oko deset tisuća ljudi. Tužbe još ne podižu, ali ako se odluče za tu opciju, proračun čeka udar. Ministar Matić izjavio je da, kada bi svi navedeni pripadnici HVO-a tužili Hrvatsku i dobili zaostatke, državu to koštali čak 60 milijardi kuna.

Podsjećamo, HVO je bio službena oružana snaga hrvatskog naroda u BiH za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: index.hr