fbpx

Pripremite svog limenog ljubimca za zimu

S  kišnim i hladnijim danima dolaze i problemi za vozače. Mokri i skliski kolnici koji su pred nama zahtijevaju brojne prilagodbe, one vozačke, ali i na automobilu. Zimske gume, dobar akumulator ili ispravna rashladna tekućina samo su neke od sitnica s kojima ćete normalno voziti u zimskim danima.

Jedan od najčešćih problema, koji vozačima zadaje glavobolju u hladnim jutrima je teško paljenje motora. ‘U slučaju da auto ne želi dobro okretati ili da ne želi pokrenuti motor, zbog zime zbog zimskih uvjeta stegnuo se, tj. oslabio je, najjednostavnije rečeno treba ga promijeniti’, kaže automehaničar Krešimir Stojanović.

Prije hladnih dana, ono na što nikako ne treba zaboraviti je antifriz. Ako na njega zaboravite i motor se pregrije šteta prelazi i nekoliko tisuća kuna. Loše gume i skliska podloga, iz novčanika vam mogu također izbiti nekoliko tisuća kuna.Vidjeti i biti viđen najvažnije je u danima koji dolaze. ‘Kod prednjih svjetala obavezno treba obratiti pozornost zbog smanjene vidljivosti, zbog zimskih uvjeta, da je ispravnost svjetla točna, da radi i kratko svjetlo i pozicija, ali i maglenke zbog magle’, kaže Krešimir.

Neke od sitnica koje možete i sami prije dolaska zime napraviti na vašem automobilu je točenje tekućine za stakla i primjerice provjera tlaka u gumama. Sve ovo pomaže u zimskim uvjetima. No, najvažnije je otpustiti papučicu gasa; najspremniji automobil i brzina mogu biti kobni.

Izvor: dnevnik.hr