fbpx

Proizvodnju ribljih konzervi u Gaženici preuzeli Badurina i Lisica

Najvećoj hrvatskoj tvornici ribljih konzervi, zadarskoj “Adriji”, mjesecima je prijetio stečaj, no nađeno je rješenje i umjesto stečaja stvara se najveća tvrtka za preradu ribe na Mediteranu! Potpisan je ugovor između tvrtki “Adria” d.d. i “Adria Zadar 1” d.o.o. kojom ova druga preuzima u zakup “Adriju” d.d. na pet godina, zajedno sa svim obvezama, dobavljačima i radnicima. Vlasnici tvrtke “Adrija Zadar 1” su Neven Badurina, inače vlasnik tvrtke “Ostrea” iz Stankovaca, najveće tvrtke za soljenje inćuna, te zadarski poduzetnik Jadranko Lisica.

Ugovor na oko tisuću stranica ovjeren je kod javnog bilježnika, a na zahtjev sindikata PPDIV-a uz veliku ulogu povjerenika Ivice Blaževića potpisan je i sporazum o preuzimanju svih radnika “Adrije” d.d., zajedno sa svim njihovim stečenim pravima.

Preuzete obveze
– Preuzeli smo obvezu rješavanja obveza “Adrije” d.d. koje iznose oko 80 milijuna kuna. Svi vjerovnici, dakle poslovne banke, država, te posebno strateški partner “Podravka”, uključeni su u ovaj projekt već nekoliko mjeseci i ništa se ne radi napamet. Cilj nam je bio spasiti ovu proizvodnju koja ima tradiciju od 65 godina – kaže Neven Badurina.

S projektom preuzimanja prezadužene “Adrije” upoznati su i ribari koji opskrbljuju ovu tvornicu ribom, a radi se o čak 80 ribarskih brodova plivaričara na kojima radi oko 800 ljudi. Ugovor o zakupu samo je forma za brže preuzimanje “Adrije”, da se ne bi zaustavljala proizvodnja sada u punoj ribolovnoj sezoni.

– Planiramo nakon pola godine dovršiti cijeli proces preuzimanja i u biti stvaranja jedinstvene tvrtke od “Ostree” i “Adrije” koja će ukupno zapošljavati oko 400 ljudi. Za “Adriju” planiramo ostvarivanje proizvodnje od 40 milijuna konzervi godišnje, ulaganje 3 milijuna eura u gradnju nove hladnjače koja će biti neophodna za rad ribarske luke u novoj luci Gaženici. Naša objedinjena tvrtka ostvarivat će prihod od oko 400 milijuna kuna godišnje, a 80 posto toga u izvozu – navodi Badurina.

Na pitanje koliko u projekt preuzimanja “Adrije” ulažu, Lisica kaže kako za njega garantiraju svom svojom imovinom, tvornicom “Ostrea” i hotelima “Lun”, “Bastion” i “Kalelarga”. Svojim životima – dodaje Badurina.
Vlasnik “Adrije” d.d. Miodrag Lacić, inače osumnjičenik u aferi Spice, ostaje dalje kao jedini zaposlenik svoje firme, u biti razvlašten, ostaju mu na rješavanje još brojni problemi. A Badurina i Lisica ambiciozno kreću s novom tvrtkom, s namjerom da obnove dotrajale proizvodne linije, uvedu liniju za okrugle i za club kutije.

Zaostale plaće
Radnici “Adrije” mjesecima su živjeli u neizvjesnosti, svako malo su ostajali bez plaće. Nedavno su proveli i sav potreban postupak prije proglašavanja generalnog štrajka. A sad su u biti dobili novog vlasnika koji im obećava da će već za koji dan isplatiti zaostalu plaću za kolovoz, pa uskoro i za rujan. -Radnici će dobiti i sve neisplaćene jubilarne nagrade, a ako budu dobri rezultati, za 5-6 mjeseci moći ćemo govoriti i o povećanju plaća – najavljuje Badurina.

Na ovaj je način jedna teška zadarska gospodarska priča došla na put izlaska iz provalije.

Ribarstvo i turizam
Lisica i Badurina su Laciću pomogli i 2000. godine, tada u akciji preuzimanja “Adrije”. Inače, obojici je glavni biznis u početku bio ribarstvo, a sad se prebacuju i u turizam. Lisica ima dva hotela u staroj gradskoj jezgri Zadra – višestruko nagrađivani “Bastion” i ove godine otvoren art hotel “Kalelarga”, a Badurina je izgradio hotel s četiri zvjezdice u svom rodnom Lunu na Pagu.

‘Nisam se okoristio, nego sam oštećen’
– Ja sam pokrenuo tužbu protiv “Zadar investa”, izvođača radova na mom hotela u Lunu i potpuno je pogrešna interpretacija da sam se okoristio u toj gradnji oko krivog prikaza situacija. Ja sam investitor, imao sam svoje nadzorne inženjere i kad smo uočili da je velika razlika između građevinske knjige i okončane situacije, podnijeli smo kaznenu prijavu. Vještak treba utvrditi kolika nam je šteta načinjena. Ne bi došlo do sudskog postupka da ja nisam podnio kaznenu prijavu – objašnjava Badurina nedavno pokrenuti sudski spor na Općinskom sudu Zadar.

Ugrožen riblji fond
Nadležna ministarstva ne rade ništa za hrvatsko ribarstvo. Nije učinjeno ono najbitnije – nije zaštićen riblji fond. Da se to želi učiniti, bile bi određene zone u kojima se ne smije loviti, bila bi donesena zabrana lova na mjestima gdje se riba mrijesti. Apsurd je da smo u Gospodarskoj komori prije ljeta dali prijedlog gospodinu Miru Kučiću, pomoćniku ministra poljoprivrede, da se zabrani ulov u svim kanalima, odnosno da se dozvoli izlov samo na otvorenome moru. S tim su se čak suglasili svi ribari, što je prvi put u povijesti učinjeno. U biti su pristali na nešto protiv sebe jer su vidjeli ozbiljnost situacije oko sve manjeg izlova i smanjenja pecature ribe. A ništa od toga nije realizirano kroz nekakav propis ili zakonsku odredbu. Već se dvije godine ulov i pecatura ulovljene ribe smanjuju, a ništa se ne poduzima. Ako se to ne riješi, sve investicije u ribarstvo nemaju smisla – nezadovoljan je Neven Badurina.

Izvor: Slobodna Dalmacija