fbpx

Pusić oduševljena izvješćem Europske komisije: Ovo je najbolje izvješće u povijesti hrvatskog pristupanja EU

Europska komisija danas je objavila izvješće o napretku ili monitoringu za zemlje kandidatkinje. Onaj za Hrvatsku već je djelomično procurio u javnost i u njemu nema većih iznenađenja: Hrvatska ispunjava obveze iz pristupnih pregovora, a u nekim segmentima treba uložiti dodatne napore – takva očekivana formulacija stoji u ovom pretposljednjem izvješću Komisije prije ulaska Hrvatske i Europsku uniju 1. srpnja. Vladavina prava, poboljšanje javne uprave i pravosudnog sustava te učinkovita borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i dalje su top teme. Konkretno se spominje potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit.

Ono što je procurilo u javnost je točno, sada je i potvrđeno. Komisija je zaključila da je Hrvatska napredovala te završila usklađivanje sa zakonodavstvom EU i standardima EU, te su objavljena područja u kojima su potrebni daljnji napori. Komisija će nastaviti pratiti napredak Hrvatske na svim poljima a posebice vezano za područja na kojima je potrebno i dalje raditi te će svoj posljednji izvještaj o Hrvatskoj predstaviti u proljeće 2013.

Tu su još i poboljšanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta, Povjerenstvo za sukob interesa, zapošljavanje graničnih policajaca, mjere za integraciju najranjivijih skupina migranata.

Fuele: Uvjeren sam u uspjeh Hrvatske
Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele oštro je demantirao napise pojedinih medija da je izvješće za Hrvatsku negativno te da deset točaka na koje se moramo fokusirati znači da nismo da dobrom putu. Nema nikakvog razloga za monitoring nakon prvog srpnja, odlučno je poručio.

U Bruxellesu je predstavljeno izvješće o napretku za zemlje kandidatkinje te pretposljednje izvješće o monitoringu za Hrvatsku. “Ne dozvoljavam pogrešne interpretacije, izvješće je dobro”, kaže europski povjerenik Stefan Fuele i dodaje:

“Nemam nikakvog razloga vjerovati da Hrvatska neće postati 28 članica i nema potrebe za nadzorom nakon 1.srpnja”, izjavio je Fuele.

Neki su mediji, naime, 10 točaka na koje se Hrvatska treba fokusirati protumačili kao dokaz nespremnosti za članstvo. To ne smije biti nikakav razlog za zaustavljanje procesa ratifikacije, kazao je Fuele. 10 točaka, kao što je i bilo poznato odnose se na poglavlja Tržišnog natjecanja zbog brodgradilišta i Pravosuđa. Izvješće je u Zagrebu komentirao i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.

“Ovo je prilično pozitivno izvješće koje pokazuje da Hrvatska ide u korak sa svojim obvezama u pripremama za članstvo. Dakle, dobre vijesti”, izjavio je Vandoren.

Josipović: Globalno je izvješće EK povoljno
Dobre vijesti u Parizu je pozdravio predsjednik Ivo Josipović.
“Globalno, ono je zaista povoljno, pokazuje da Hrvatska uspješno napreduje na svom europskom putu, ali naravno ukazuje i na one stvari koje još moramo popraviti. Posebno se tu ističu pitanja pravosuđa, gospodarska pitanja, dakle više-manje sve ono što smo sami očekivali i znamo”, rekao je Josipović.

Istodobno, u Beogradu hladan tuš. Premijer Ivica Dačić primio je izvještaj o napretku Srbije u koji je na zahtjev Angele Merkel stavljen uvjet da Srbija mora poštovati teritorijalni integritet Kosova.

Pusić: Ovo je najbolje izvješće u povijesti
“Ovo je nedvojbeno najbolji izvještaj u povijesti našeg pristupanja Europskoj uniji. Očekivali smo ovakve zahtjeve Europske komisije, a zadovoljni smo što više nema općenitih zadaća. Definirano je deset zadaća koje su itekako izvedive, a neke su već u procesu realizacije. Primjerice, potpisivanje ugovora o privatizaciji Brodosplita. To je nešto što je spremno i dogodit će se prije konca godine. Jedna zadaća je početak rada povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Mi smo sa proljetne 51 točke iz 33 poglavlja, stigli do deset zadaća iz samo četiri poglavlja ove jeseni. Već je pokrenut akcijski plan realizacije ovih zadataka”, izjavila je zadovoljno ministrica Pusić za RTL Televiziju.

Izvor: index.hr