fbpx

Ravnateljica zabranila sindikalnoj povjerenici ulazak u školu

Zaštitar “Adriatic securityja”, angažiran u Osnovnoj školi Krune Krstića u Zadru, u petak je fizički onemogućio ulazak u školu Tinki Zemunik, povjerenici Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) za Dalmaciju. Tinka Zemunik je u školi imala dogovore sastanak s članovima sindikata, o čemu je prije dva dana obavijestila i zamjenicu ravnateljice škole Tatjanu Zorić (na slici).

No upravo je Tatjana Zorić, koja funkciju zamjenice obnaša dok je ravnateljica Jasmina Matešić na porodiljnom dopustu, naložila zaštitaru da Tinki Zemunik onemogući ulazak u školsku zgradu.

Tinka Zemunik

Nikad ovakva situacija
Ispred škole nastala je gotovo incidentna situacija jer su okupljeni članovi sindikata, profesori i učitelji tražili razloge zašto sindikalna povjerenica ne može ući u školu.

– Posao sindikalne povjerenice radim 17 godina i nikada nisam imala ovakvu situaciju. Mislim da se nikome ni od mojih kolega nikada to nije dogodilo – u šoku je kazala Tinka Zemunik.

Tinka Zemunik je u petak imala dogovorena dva sastanka u OŠ Krune Krstića u zadarskim Arbanasima: u 12 sati s ravnateljicom Zorić, te u 13 sati s članovima sindikata.

– Pitala sam zaštitara zašto me ne pušta preko školskog praga, a on je kazao da ravnateljica ne dopušta. Na moje inzistiranje, otišao je kod ravnateljice i rukom mi na papir napisao zabranu – kazala nam je Tinka Zemunik, koja će, nakon konzultacija s odvjetnikom, odlučiti o pokretanju kaznene prijave.

Profesori i učitelji su dva sata stajali ispred škole i čekali ravnateljicu Zorić, no kada je ona izišla, odbila je bilo kakav razgovor.

– Nećete me fotografirati bez moje dozvole – kazala je Zorić, ne želeći odgovoriti na novinarska pitanja.

Zatočena profesorica
Samo jedan od incidenata zbog kojega je Tinka Zemunik posjetila OŠ Krune Krstića je već prijavljen policiji: jednu profesoricu, čiji je identitet poznat “Slobodnoj” i s kojom smo razgovarali, ravnateljica i tajnica su nedavno zaključale u ured. Zatim su joj oduzele mobitel i prisilile ju da potpiše ugovor na određeno vrijeme. Nakon proživljenog šoka i prisile, profesorica je sve prijavila PU zadarskoj.

Nagomilano kršenje zakona
Tinka Zemunik u školu jedošla na poziv članova sindikata zbog nagomilanih kršenja Zakona o radu. Tri su najhitnija: u školi su primili djelatnike bez natječaja, uz to neki profesori ne mogu dobiti puno radno vrijeme dok se istodobno primaju novi zaposlenici, a u tzv. produženom boravku djelatnice rade više od četiri godine, što Zakon ne dopušta.

Izvor: Slobodna Dalmacija