fbpx

Razbijmo banke i izađimo iz krize!

“KAKO spriječiti financijske krize u budućnosti?”, pitanje je koje se učestalo ponavlja u Bruxellesu, a sada čini se da u EU sada imaju odgovor. Čelnici Europske unije našli su rješenje staro već 80 godina, no do sada se nisu usudili i provesti tako rješenje u djelo. Naime, ideja je – razbiti banke!

Nakon propasti Lehman Brothersa nitko nema rješenje

U posljednje vrijeme Europska unija sklona je ideji odvajanje investicijskih banaka od onih štednih koje posluju s građanima odnosno odvojiti one špekulativne ustanove od bankovnih usluga štednje. Razbijanje banaka spominje se još od “crnog petka” na američkoj burzi 1929. godine kada je američko gospodarstvo preko noći povučeno u višegodišnji ponor.

Dvama zakonima poznatima kao Glass-Steagall-Act (po senatoru Carteru Glassu i kongresnom zastupniku Henryju B. Steagallu) 1933. godine je uveden sustav odvojenosti banaka. Obične banke koje vode tekuće i štedne račune građana te građanima daju kredite, nisu smjele više trgovati vrijednosnim papirima ili baviti se rizičnim špekulativnim poslovima, podsjeća i objašnja Deutsche Welle.

U usporedbi s tim politika danas, četiri godine nakon propasti banke Lehman Brothers, ne može se pohvaliti nekim bitnim reformama.

Odvojiti poslovne od investicijskih banaka

Europska unija još je daleko od takvog zakona, u Sjedinjenim Državama je pokušaj da se bankama zabrane špekulacije na vlastiti račun zasad odgođen. Velika Britanija planira niz reformi, ali prije ljeta 2015. ni tu se ne može očekivati nikakav zakon.

“Nije čudo da neki priželjkuju vraćanje stare reforme iz 1933., odvajanje poslovnih od investicijskih banaka. Ono je dokinuto 1999. u vrijeme predsjednika Billa Clintona”, podsjeća DW.

U Njemačkoj su se za razdvajanje tih banaka izjasnili šef socijaldemokrata Sigmar Gabriel, njegov stranački kolega, bivši ministar financija i novi kancelarski kandidat Peer Steinbrück, a nedavno i predsjednik uprave reosiguravatelja Munich Re, Nikolaus von Bomhard navodi Deutsche Welle dodajući da ne smiju postojati banke koje su tako važne za jednu državu da moraju biti spašavane poreznim novcem.

Izvor: index.hr