fbpx

RUSI DOLAZE: Lukoil bi gradio benzinsku postaju u Tkonu

Moćni ruski “Lukoil” angažirao je projektanta za izradu idejnog rješenja za gradnju benzinske postaje u Tkonu na Pašmanu. To je u biti dokaz da je ova naftna kompanija vrlo zainteresirana da otvori benzinsku postaju na Pašmanu, no put do toga je još dosta dug.

Općina Tkon već petnaestak godina razvija projekt uređenja sportske, nautičke i ribarske luke u okviru koje bi se našlo mjesto i za benzinsku postaju, u blizini trajektne luke odnosno u sklopu ribarske luke. Na cijelom Pašmanu nema benzinske postaje, po gorivo se ide u Preko ili preko mora u Biograd.

U Biogradu ribari inače iskrcavaju ulov pa bi otvaranje benzinske postaje u Tkonu, a pogotovo izgradnja ribarske luke značilo rasterećenje biogradske rive. Prema projektu koji je već dobio suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, u Tkonu se može izgraditi sportska luka od 125 vezova, nautička luka sa 199 vezova i ribarska luka s 44 veza.

– Zasad nemamo još investitora za gradnju ovih luka, no projektna dokumentacija je u visokoj fazi završetka. Značajno nam je što se za gradnju benzinske postaje koja bi puno značila ne samo stanovništvu Pašmana i ribarima nego i turistima, veliki interes pokazao “Lukoil”.

Sad idu na pripremu dokumenata za lokacijsku dozvolu, a zatim i za daljnje suglasnosti – kaže načelnik Danijel Katičin.

U predviđenoj složenoj proceduri treba utvrditi i obuhvat lučkog područja budući da se postaja nalazi na pomorskom dobru, a konačna suglasnost za to daje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nakon toga se raspisuje koncesijski natječaj na koji se mogu javljati i drugi zainteresirani. Lukoil već ima benzinsku postaju za jahte i ribarske brodove u uvalu Duboka kod Šibenika, a sad eto priprema dokumentaciju za Pašman.

Izvor: Slobodna Dalmacija