fbpx

Sanacija Višnjika od 120.000 kuna pada na teret građana!

Tko je odgovoran za odljepljivanje oko 30 kvadratnih metara pločica u velikom bazenu na Višnjiku, znat će se tek nakon što završi sudski spor između “Višnjika” i “Industrogradnje”, ali je već sada poznato da će sanacija koštati oko 120.000 i da će taj novac osigurati “najbogatiji Zadranin” – porezni obveznik! U dogovoru s gradskim vlastima, planirano je da trošak sanacije bude podmiren iz gradskog proračuna.

“Višnjik” je lani ubilježio 3,7 milijuna kuna poslovnog minusa, a “redovnim gubicima” sada valja pribrojiti dodatnih 300.000 kuna za koliko će to gradsko poduzeće ostati uskraćeno jer bazen nije radio kroz cijeli rujan.

Tek u studenome
Oštećenje je uočeno u kolovozu, ali je ipak bilo planirano bazen otvoriti početkom školske godine. Umjesto toga, sportaši i građani bi u veliki bazen, u najpovoljnijem slučaju, mogli skočiti tek početkom studenoga, a to znači da će zbog otpadanja pločica i zatvorenog plivališta “Višnjik” “utržiti” siguran gubitak od najmanje 600.000 kuna!

– Imali smo nekoliko sastanaka na kojima su bili predstavnici “Industrogradnje” kao izvođača radova, IGH kao nadzornog organa, te projektant Nikola Bašić i predstavnici gradske uprave. Otpadanje pločica je izazvano probojem hidroizolacije na nekoliko mjesta, a zašto je do toga došlo, je li riječ o loše izvedenim radovima i je li se radilo po projektu, utvrdit će sudski vještaci – kaže direktor “Višnjika” Dino Bailo koji za nekoliko dana očekuje “izvješća građevinskog, elektro i strojarskog vještaka”.

Bailo navodi da je izrađen troškovnik sanacije po kojemu bi sanacija mogla koštati oko 120.000 kuna:

– Sanirat ćemo oštećeni dio bazena uključujući postavljanje podloge, pločica, izolacije i fug mase, a uz to ćemo oko 50-ak “sifona” na dnu bazena, koji služe za punjenje vodom, također mijenjati pločice. Od Grada Zadra smo zatražili sredstva za sanaciju, nastavlja Bailo.

– Postoji li opasnost od otpadanja pločica i u nekom drugom dijelu bazena?

– Teško pitanje. Mislim da do toga neće doći ako sada kvalitetno obavimo sanaciju.

Za ovo što se dogodilo netko će morati odgovarati i snositi troškove, nekome ćemo podnijeti račun sanacije, a kome, znat ćemo kada završi sudski spor s “Industrogradnjom”

– Za početak, platit će ipak porezni obveznici!

– Ne možemo čekati s otvorenjem bazena, trpe i klubovi i građani, sanaciju moramo obaviti. Ali, sačekajmo sudsku odluku, netko će morati pokriti taj račun.

Da bi bazen mogao biti otvoren u studenom, vrlo brzo će morati biti raspisan javni natječaj za izbor izvođača radova, ali nije nemoguće da se dogovorom između Grada Zadra i “Višnjika” izbjegne dugotrajna procedura javnog natječaja, te da se izvođač radova izabrene na “pozivnom natječaju”.

Uočeno 25 nedostataka
– “Industrogradnji” nismo platili 1,7 milijuna kuna jer je nadzorni organ tražio da obustavimo uplate dok se ne uklone uočeni nedostaci na bazenu, a bila je riječ o 25 ili 26 manjkavosti.

Oni su nas potom tužili, a ja sam aktivirao bankovnu garanciju od 3,5 milijuna kuna i o tome se na Trgovačkom sudu u Zadru sada vodi spor na kojemu će se okončati i ovaj posljednji slučaj s odlijepljenim pločicama, kaže direktor “Višnjika” Dino Bailo.

Izvor: Slobodna Dalmacija