fbpx

Sandy odnijela 50 života, kaos iskoristili kriminalci i pljačkaši

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je stanje elementarne nepogode za sve savezne države koje je pogodila oluja. Bez struje je bilo osam milijuna ljudi

Superoluja Sandy paralizirala je istočnu obalu SAD-a. Poginulo je najmanje 50 ljudi, javlja AP, a prenosi ABC. Vojska i vatrogasci pokušavaju spasiti stotine ljudi, koji su ostali zatočeni zbog oluje. Bez električne energije ostalo je preko osam milijuna kućanstava diljem istočne obale SAD-a te su tijekom ponedjeljka i utorka bile zatvorene gotovo sve tvrtke. Američki predsjednik Barack Obama proglasio je stanje elementarne nepogode za sve savezne države koje je pogodila oluja.
Obama je lokalnim vlastima poručio da “ne štede” na ljudima kojima je potrebna pomoć te je upozorio kako oluja još nije prošla. Građanima je savjetovao da obrate pozornost na sve obavijesti. Američki predsjednik u srijedu će posjetiti New Yersey kako bi povjerio koliku štetu je nanijela superoluja Sandy.

Kriminalci iskoristili kaos

Kaos zbog uragana iskoristili su pljačkaši i kriminalci. Pustošili su trgovine i stanove, a neki su svoje pljačkaške pohode najavljivali i na društvenim mrežama. Policija je u New Yorku privela 20 ljudi, a u Philadelphiji njih pet. U Fall Riveru policija je uhitila dvojac koji je tijekom oluje htio opljačkati banku.

Stanje će se tijekom srijede početi normalizirati

New York je tijekom utorka bio također paraliziran. Podzemna željeznica nije bila u pogonu, a bila je zatvorena i burza na Wall Streetu. U nekoliko bolnica je nestalo struje, no gradonačelnik Michael Bloomberg rekao je kako su svi pacijenti na vrijeme zbrinuti.
Bloomberg je istaknuo kako je među poginulima u New Yorku dvoje djece starih 11 i 13 godina, a kazao je kako su poginuli nakon što su se na njih srušila stabla. Stabla su u jednom dijelu Queensa pala na električne vodove, što je uzrokovalo i požar u više od 80 kućanstava. Više od 200 vatrogasaca borilo se s vatrom tijekom noći na utorak. Gradonačelnik New Yorka upozorio je građane i kako će vjerojatno proći nekoliko dana dok se struja ne vrati u sve domove.
Zračne luke LaGuardia j JFK u New Yorku bile su zatvorene u utorak, a najavljeno je kako će JFK tijekom srijede početi raditi. LaGuardia je još pod vodom te se očekuje kako će još u srijedu biti zatvorena.

Izvor: 24 sata

Foto: NYT