fbpx

Savjeti za jače i dulje nokte

10 trikova do zdravih i lijepih noktiju

Većina žena želi imati prekrasne i čvrste nokte, a lijepi nokti nisu samo modni dodatak, oni pokazuju i zdravlje. Oštećeni nokti skloni su pucanju, sporo rastu i često su znak zdravstvenih problema. Bilo da imate suhe, krhke ili mekane nokte, pravilnom njegom postići ćete njihov ljepši izgled i brži rast.

1. Osušite ih nakon pranja

Voda je krivac za omekšavanje noktiju, zbog čega postaju lomljivi i krhki. Nakon svakog pranja, kupanja ili tuširanja temeljito osušite ruke i nokte.

2. Nosite rukavice

Nemojte koristiti svoje nokte kao pomoć pri otvaranju boca ili limenki, grebanju žvakaće gume ili naljepnica. Kako biste ih zaštitili, nosite gumene rukavice kad radite u vrtu, čistite kupaonu i perete suđe, a nakon pranja ruku ih osušite.

3. Držite pri ruci rašpice za nokte

Nabavite nekoliko rašpica za nokte koje ćete uvijek imati pri ruci. Tako ćete spriječiti grizenje noktiju, a uvijek ćete moći turpijati nepravilnosti.

4. Turpijajte ih u jednom smjeru

Nokte turpijajte u jednom smjeru kako biste spriječili njihovo listanje. Nemojte koristiti rašpicu odmah nakon tuširanja ili kupanja jer su zbog vlage skloniji pucanju i lomljenju. Brže i lakše će rasti ako ih oblikujete kvadratno i s blago zaobljenim vrhovima.

5. Nemojte ih gristi

Ako imate ružnu naviku grickanja noktiju, a želite imati lijepe i zdrave nokte, morate se odviknuti od toga. Nabavite lak za nokte gorkog okusa i njime namažite nokte. Možete ga koristiti bez običnog laka ili nanijeti sloj na lak u boji.

6. Masirajte i hidratizirajte nokte

Kako bi vaši nokti bili jaki i sjajni, masirajte ih, što će i stimulirati njihov rast. Utrljajte hidratantnu kremu u kutikule i nokte nakon kupanja, a ako imate suhe nokte, namažite ih kremom prije spavanja i obucite pamučne rukavice. Suhe nokte masirajte maslinovim uljem dva puta dnevno.

7. Lakirajte ih

Sloj laka za nokte štiti nokte od sušenja i listanja. Možete koristiti i lak za nokte koji ih jača. Ako ne volite imati lakirane nokte, premažite ih slojem bezbojnog laka.

8. Koristite odstranjivač bez acetona

Nemojte koristiti odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton jer on isušuje nokte. Umjesto njega, koristite proizvode na bazi acetata ili ulja. Ipak, nemojte ih koristiti više od jednom tjedno.

9. Pravilno se hranite

Kako biste imali zdrave i čvrste nokte, jedite namirnice koje su bogate cinkom, kao što su tvrdo kuhana jaja i mlijeko. Bijele mrlje na noktima znak su manjka upravo ovog minerala. Nokti se sastoje od proteina, stoga obogatite svoju prehranu ribom, mesom, jajima, tofuom i mahunarkama.

10. Uzimajte vitamine

Vitamin B, a posebno biotin pomažu u bržem rastu noktiju. Redovito uzimajte dodatke prehrani koji sadrže beta karoten, vitamin B, C i cink.

Izvor: she.hr