fbpx

Šime Nimac “proslavio” splitsku Crkvu

Priča o fratru Šimi Nimcu obišla je svijet. Vijest o uhićenju svećenika koji je prodao crkveno zemljište i novac prisvojio objavili su vodeći svjetski mediji, a Agencija France Press je tekst o Nimcu naslovila »Svećenik plejboj pobjegao s udanom ženom i milijun eura«

Fra Šime Nimac, donedavni župnik u Baškoj Vodi, nakon uhićenja u Zagrebu i noćenja u splitskoj policiji, u četvrtak popodne doveden je pred Županijsko državno odvjetništvo u Splitu kako bi ga se ispitalo u vezi slučaja koji je posljednjih dana postao top-tema. Fra Šime je naime prodao zemljište od gotovo 40 tisuća kvadrata u vlasništvu Crkve za nešto manje od 10 milijuna kuna, e da bi potom novac podigao s računa župe i zatim nestao.

Priča o fratru Šimi Nimcu obišla je svijet. Vijest o uhićenju svećenika koji je prodao crkveno zemljište i novac prisvojio objavili su vodeći svjetski mediji, kao što su novinske agencije AFP i AP, te francuski dnevni list Le Monde. Tako je fratar koji na Facebooku broji više tisuća obožavatelja postao svjetska senzacija, a AFP je tekst o Nimcu naslovio »Svećenik plejboj pobjegao s udanom ženom i milijun eura«.

Luksuzni stil
Policija je protiv fra Šime Nimca podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Prema prijavi, koju su podnijeli inspektori splitske PU u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom, 34-godišnjeg fratra Šimu Nimca »nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sumnjiči se da je od travnja do kolovoza 2012. godine kao zakonski zastupnik i odgovorna osoba župe, a bez odobrenja crkvenih vlasti, 5. travnja sklopio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta te novac od prodaje u iznosu većem od 9 milijuna kuna zadržao za sebe«.

Nestašni fratar pred tužiteljicu je stigao u četvrtak oko 16 sati, zajedno sa svojom odvjetnicom iz Zagreba. Dok je još bio na slobodi, a afera je već pukla, fra Šime je tvrdio da nije kriv i da nije uzeo nikakav novac, no da je cijela priča oko kupoprodaje zemljišta kompleksna te da će je objasniti kada se vrati. Luksuzni životni stil ( skupi auti i satovi, dizajnerska odijela, ljetovanje na jahti) pravdao je obiteljskom imovinom.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika imati će što čuti, osim ako se fra Šime na savjet odvjetnice ne odluči braniti šutnjom.

Nakon ispitivanja na splitskom tužilaštvu vraćen je u pritvorsku jedinicu u zgradi splitske PU, a sutra će splitsko Županijsko državno odvjetništvo zatražiti istražni zatvor za osumnjičenog franjevca. Po kojem osnovu će se zatražiti istražni zatvor još uvijek nije odlučeno.

Planirana prodaja
Za sada je cijeli slučaj detaljno opisan, barem onaj faktografski dio, u priopćenju franjevačkog Provincijata i Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije. Po njima, ugovor o kupoprodaji je sklopljen 10. travnja ove godine bez izričite pisane suglasnosti crkvene vlasti, kojim je tvrtka Sunčani Bast kupila 39.556 m2 za ukupan iznos od 1.310.000 eura. Novac je uplaćen na račun župe do 23. svibnja, a potom je fra Šime Nimac u tri navrata predizao keš s računa. Crkvena vlast je također poručila u svom priopćenju da se razmatra postupak isključenja Šime Nimca iz franjevačke zajednice, ali je istovremeno naglašeno kako su preko svojih odvjetnika podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodajni ugovor.

A upravo iz Sunčanog Basta, tvrtke u kojoj je direktor Mario Mikulić, ujedno i odvjetnik, naglasili su kako ne vide aposlutno ništa sporno u svojoj ulozi u svemu pa tako smatraju da su potpuno legalno kupili zemljište po cijeni od 33 eura i postali vlasnici terena.

– Župnik je jedina osoba koja predstavlja župu prema fizičkim i pravnim osobama iz civilnog društva, a Župom Uznesenja BDM u to vrijeme upravljao je upravo fra Šime Nimac. Odnos između župnika i njegovih nadređenih nas se ne bi smio ticati, kazao je direktor Sunčanog Basta. Zanimljiv je i podatak da je Crkva već neko vrijeme planirala prodaju tih terena, dapače i kako je Župsko ekonomsko vijeće i Župsko pastoralno vijeće podržalo odluku o prodaji još 24. veljače 2011. godine.

Supruga policajca
Zemljište, a riječ je o tri susjedne parcele koje se nalaze uz samu pješačku šetnicu, odmah iznad obale, van naselja i bez infrastrukture, nije u građevinskoj zoni. Potvrdio je to i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić koji je naglasio da u općinskim prostornim planovima nije predviđena prenamjena tog zemljišta u građevinsko najmanje idućih 10 godina, a da to ne može odlučiti ni Županija bez dogovora s općinarima. Postoji doduše mogućnost prenamjene u puno kraćem roku, ali nju može donijeti isključivo Vlada i to ukoliko je u pitanju projekt značajne, multimilijunske financijske konstrukcije. Što, s obzirom na veličinu zemljišta, nije isključeno.

Čini se i da su potvrđene spekulacije o njegovoj vezi sa ženom jednog djelatnika policije (iako je 42-godišnjakinja početkom godine predala zahtjev za razvod), koja ga je vjerojatno savjetovala oko transfera novca. Žena je naime zaposlena u Splitskoj banci, i to na odjelu za VIP klijente, a posljednjih dana nije na svom radnom mjestu.

IZVANREDNA AKCIJA
Ne može se ne primijetiti i izvanredna ažurnost policije pa i tužilaštva u ovom slučaju. Iako brojni slučajevi zlouporabe položaja i ovlasti danas tavore na sudu, a prethodnih godina su jednako tako sakupljali prašinu kod organa kaznenog progona (poput slučajeva oko Hajduka ili Brodosplita, gdje su uhićenja bila iznimka od pravila, a pravilo je glasilo: kaznena prijava u redovnom postupku) gdje su štete značajno veće, za fra Šimu Nimca našlo se vremena i resursa. Pa je tako uhićen u Zagrebu gdje ga je odao signal mobitela.

Izvor: Zadarski list