fbpx

Sitnice koje tjeraju rak

Čak i uz redovite godišnje preglede, neke naoko nebitne sitnice mogu odlučiti hoćete li se razboljeti i hoće li bolest napredovati ili ne. Pogledajte neke od mudrih prijedloga koji vas mogu zaštititi od raka.

Više spavajte

Osobe koje noću spavaju manje od šest sati, imaju 50 posto veće šanse dobiti rak debelog crijeva nego one koje spavaju više od sedam sati, pokazuje studija objavljena u Cancer Reportsu. ‘San pomaže u procesu oporavka na staničnoj razini’, kaže dr. Marisa C. Weiss, predsjednica BreastCancer.org.

Trčite sporednim ulicama

Najveća koncentracija onečišćenog zraka nalazi se na prometnim raskrižjima i glavnim ulicama okruženima visokim zgradama, pokazuje istraživanje Sveučilišta Leeds.

Jedite iz pravih tanjura

BPA, sintetički estrogen povezan s pojavom raka, nalazi se u mnogim plastičnim posudama te može prijeći na hranu dok se jelo zagrijava ili ako je hrana vruća. Naručenu hranu odmah prebacite u keramičko posuđe.

Susret uživo

Slanje poruka je dobro, ali ne smije zamijeniti pravo druženje. ‘Jaka društvena mreža pomaže ljudima da vode više računa o sebi’, kaže dr. Alyson Moadel, onkologinja na Montefiore-Einstein Center for Cancer Care.

Češće ustanite

Previše sjedenja može dovesti do otpornosti na inzulin i metaboličkog sindroma, a to povećava rizik od pojave raka. Ustanite li na nekoliko minuta svakih pola sata, već ćete učiniti prilično za svoje zdravlje’, kaže dr. Brigid M. Lynch s Alberta Health Servicesa.

Pažljivo s benzinom

Ne čekajte da iz cijevi izađe posljednja kap benzina jer tu može doći i do toksičnih isparavanja, uključujući i izlaženje benzena, kojeg se povezuje s leukemijom, poručuju iz Environmental Protection Agencyja. Dok točite benzin, stanite tako da vjetar ne nosi pare prema vama.

Češće kod zubara

Loša higijena usne šupljine može povećati rizik od pojave gingivitisa – upale zubnog mesa. S vremenom ti upalni procesi mogu povećati rizik od pojave raka. Još jedan razlog za posjet zubaru je taj što on može uočiti rane znakove oralnog raka.

Nađite ljubaznog liječnika

Liječnik koji nema vremena za vas, niti vas pažljivo sluša, može previdjeti mnoge rane simptome bolesti. Da bi pružili pravu pomoć, liječnici trebaju znati dobro komunicirati. Niste li zadovoljni komunikacijom sa svojim liječnikom, pronađite drugog.

Provjerite vitamine i minerale

Vitamin D sudjeluje u regulaciji stvaranja i rasta stanica. Zatražite stoga krvnu pretragu. Ako je razina niska, možda trebate mijenjati prehrambene navike i izlagati se više sunčevoj svjetlosti. No, ne posežite za dodacima prehrani, daleko je zdravije dobiti vitamine i minerale iz prirodnih izvora. A previše može čak i izazvati rak.

Izvor: Magazin.hr