fbpx

SPREMNI ZA IZBORE: SDP kreće u osvajanje Zadra s nezavisnim Ivom Bilićem

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zadra na predstojećim lokalnim izborima bit će 60-godišnji zadarski bankar Ivo Bilić koji nije član te stranke

Tako je sinoć odlučeno na sjednici Gradskoga odbora stranke, a odluku je na današnjoj konferenciji za novinare objavila predsjednica GO i saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović koja je ustvrdila da građani Zadra žele promjene, ‘čak i više nego SDP želi doći na vlast’.

Bilić je rekao da je spreman preuzeti odgovornost za vođenje Zadra, te da već ima i program.

‘Najprije treba napraviti inventuru, a nakon toga moji prioriteti bit će racionalna i efikasna gradska uprava, transparentnost proračuna i pokretanje gospodarstva. Želimo vratiti grad Zadar na mjesto koje mu pripada’, rekao je 60-godišnji Bilić koji je prije više od 30 godina karijeru započeo u bivšoj Dalmatinskoj banci, zatim je nastavio u Bank Austria, a od 2009. je član uprave Hypo Alpe-Adria banke.

Odgovarajući na pitanje o odnosima između nestranačkog kandidata i SDP-a, bankarstva i socijaldemokracije, te špekulacijama da bi trebao osigurati da Grad Zadar vrati kredit Hypo banci za dvoranu i bazen na Višnjiku, Bilić je odgovorio da je socijaldemokracija njegov svjetonazor, da je u bankarstvu s novcem konzervativan, te da će takav ostati i s gradskim novcem. Ipak, podsjetio je da je u Hypo banku, s timom za sanaciju i restrukturiranje, ušao četiri dana nakon što je kontroverznu banku nacionalizirala austrijska država.

– U doba kada su rađeni ti kapitalni objekti, ja nisam bio u Hypo banci, a koliko znam Grad Zadar je isplatio Hypo banku. Očekivao sam takva pitanja oko površinskih stvari, ali suština je ekonomija, gospodarski rast, kruh i osiguranje radnih mjesta, a ne samo objekti i sport. Naravno, bavit ćemo se i time, ali najprije treba raditi na temeljima da bi se došlo do krova, odgovorio je Bilić objašnjavajući da se u kandidaturu nije “upustio zbog osobnih razloga, nego zbog odgovornosti prema gradu u kojem sam ponikao i kojemu trebam vratiti kroz ono što najbolje znam, a to su ekonomija i financije i to uvijek u apsolutnoj službi građana”.

Kandidatkinja za zamjenika gradonačelnika bit će Sabina Glasovac, dugogodišnja članica zadarskoga SDP-a, vijećnica Gradskog vijeća, a trenutačno i savjetnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Kandidat za drugog zamjenika gradonačelnika bit će iz redova HNS-a koji će biti koalicijski partner na predstojećim lokalnim izborima, objavili su zadarski SDP-ovci.