fbpx

Topiva elektronika

Kao najvažnije područje primjene istraživači navode medicinu, odnosno razne implantate u tijelu koji bi se nakon nekog vremena sami rastopili bez potrebe za njihovim uklanjanjem kirurškim putem

Istraživači sa sveučilišta Tuft i Illinois razvili su tehniku za izradu elektroničkih sklopova koji se mogu rastopiti u vodi.

Sklopovi napravljeni od silicija, magnezija i magnezijevog oksida okruženi su zaštitnim slojem od svile, no nisu napravljeni da traju, već da se rastope nakon nekog vremena. Svila se koristi za upravljanje brzinom dezintegracije sklopova.

Kao najvažnije područje primjene istraživači navode medicinu, odnosno razne implantate u tijelu koji bi se nakon nekog vremena sami rastopili bez potrebe za njihovim uklanjanjem kirurškim putem. Što se tiče toksičnosti korištenih materijala koji se otapaju u ljudskom organizmu, istraživači ističu kako su oni neotrovni, odnosno kako u jednom uređaji koji koriste ima manje magnezija nego u multivitaminskim tabletama.

Također se ističe kako bi ekološki bilo puno prihvatljivije izrađivati svu elektroniku korištenjem sličnih tehnologija koje bi omogućile da se ona jednostavno rastopi nakon nekog vremena.