fbpx

TRALJAVI POSLOVI: Bazen na Višnjiku ne radi, a na Smiljevcu još smrdi!

Zatvoreno plivalište na Višnjiku zamišljeno je kao gradski infrastrukturni i sportski ponos. Utrošeno je u njega više od 74 milijuna kuna, ali su svega nekoliko godina od otvorenja u bazenu počele otpadati pločice!

Zbog zatvorenog bazena, gradsko poduzeće “Višnjik” trpi mjesečni gubitak od 300.000 kuna, a tako će biti najmanje dva mjeseca, sve dok se ne potroši dodatnih oko 120.000 kuna za sanaciju pločica. Bude li to jedini skupo plaćeni, ali traljavo odrađeni posao na Višnjiku, uprava gradskog poduzeća bila bi prezadovoljna.

Međutim, čak i ako zanemarimo upitnike nad dovršetkom megaprojekta Gaženice i maglu nad nezavršenom Poliklinikom, nije bazen na Višnjiku jedini gradski projekt na koji su utrošeni silni milijuni a još uvijek su potrebni “dodatni radovi”, ili jednostavno nešto – smrdi!

Naime, prošlog je tjedna poništen javni natječaj kojim se željelo dobiti izvođača radova na postavljanju dodatnih filtera za zrak na pročišćivaču kod gradskog groblja. Razlog je vrlo jednostavan: iako je procjena o vrijednosti radova bila obilato zaokružena na čak četiri milijuna kuna – nije stigla niti jedna jedina ponuda!

Potvrdio nam je to i direktor “Odvodnje” Grgo Peronja najavljujući da će u četvrtak biti održan još jedan u nizu sastanaka s vodećim ljudima Hrvatskih voda kako bi se “smrad na Smiljevcu” razmotrio po tko zna koji put. Peronja se nije želio upuštati u procjene zbog čega nitko od izvođača nije bio zainteresiran, unatoč popriličnom novcu, ali se neslužbeno može čuti da je razlog tomu što je uvjetima natječaja bio određen vrlo visok parametar kvalitete zraka, navodno viši i od europskih standarda! Uređaj kod gradskog groblja je vrijedan 83 milijuna kuna, a s podmorskim ispustom i manjom građevinom kod autobusnog kolodvora, cijeli je projekt “težak” čak 120 milijuna kuna.

Za uklanjanje smrada koji guši stanovnike okolnih kuća nije bilo dovoljno ni četiri dodatna milijuna kuna. Centar Mocire, objekt vrijedan 45 milijuna kuna, još nije završen i korisnici mu se mogu nadati tek za početak iduće školske godine.

– Razgovarao sam s Petrom Šokićem, načelnikom odjela za kapitalne aktivnosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, i sada očekujemo da Ministarstvo raskine ugovor s “Alcomom”, izvođačem radova. Nakon toga će biti izrađen troškovnik i raspisan novi javni natječaj za izbor izvođača radova na završetku Centra Mocire – kaže gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić, dodajući da je do sada utrošeno oko 90 posto sredstava od predviđenih 45 milijuna, te da je preostalo još izgraditi sportsku dvoranu.

Međutim, tom iznosu valja pribrojiti i 3,8 milijuna kuna “dodatnih radova” zbog kojih Mocire rastu na blizu 49 milijuna kuna, a tu su i troškovi za opremu, čija raspodjela još nije ni dogovorena. Bude li dogovoren omjer koji je vrijedio za objekt, Ministarstvo socijalne politike i mladih bi platilo 50 posto potrebne opreme, Ministarstvo znanosti bi participiralo s 31, a Grad Zadar s preostalih 19 posto.

Kako omjeri još nisu dogovoreni, otvorena je i mogućnost da “svatko financira svoje”: Ministarstvo znanosti i obrazovanja opremu za školu procijenjenu na 1,6 milijuna, a Grad Zadar opremu za vrtić vrijednu milijun kuna. Procjena opreme za dio Mocira, pod ingerencijom Ministarstva socijalne politike i mladih, još nije ni obavljena.

Izvor: Slobodna Dalmacija