fbpx

U proteklih 5 godina u županiji izgubljeno 10.000 radnih mjesta!

Od početka godine u Zadarskoj županiji izgubljeno je 2.000 radnih mjesta, u proteklih 5 godina više od 10.000. Radi se o vrlo zabrinjavajućoj situaciji, jer je rijetko tko od otpuštenih radnika pronašao novi posao – upozorili su danas na konferenciji za novinare u Zadru predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji su pozvali Vladu da ubrza gospodarske reforme.

Konferencija je sazvana zbog iznimno teške gospodarske i socijalne suitaucije u Zadru i Zadarskoj županiji koja je samo prije 10-ak godina bila perjanica hrvatskoga gsopodarstva. Trenutačno u Zadru je vrlo malo industrije, gotovo da nema tvrtke koja je u problemima, brojne tvrke su blokirane ili u privremenoj blokadi – upozoravaju zadarski sindikalisti.

„Od Vlade RH tažimo da ubrza gospodarske reforme i da pomogne očuvanju radnih mjesta i pokretanju investicija. Posebno od Vlade tražimo da pomogne građevinski sektor, jer je taj sektor u Hrvatskoj i svim zemljama EU uvijek bio lokomotiva izlaska iz krize i recesije“ – poručio regionalni povjerenik SSSH Vedran Uranija, dodavši da bi Vlada trebala omogućiti građevinskom sektoru kao pokretaču gospodarstva, reprogram poreznih dugova ili moratorij na njihovo plaćanje. „To znači omogućiti deblokadu tih građevinskih tvrtki da bi one mogle poslovati i plaćati državi porez i PDV, a onda i plaće svojim radnicima. Ovako je gotovo cijeli građevinski sektor blokiran, a onda je blokirana i cijela privreda“ – poručio je Uranija, te predložio formiranje posebnoga fonda u takvim tvrtkama, koje bi iz tog fonda mogle plaćati zaostatke državi.

Glavni povjerenik Uranija, od Vlade je također zatražio i pomoć brodogradilištima. „Kaljsko Remontno brodogradilište Lamjana je već godinu dana u stečaju. Dajte gospodo iz Vlade, raspišite javni natječaj i dajte koncesiju najkvalitenijoj tvrtki – bio to Viktor Lenac, Tankerska plovidba ili neka druga. Ali nikako M-inženjering ili neka druga tvrtka s jednim zaposlenim. Imamo mi u Hrvatskoj jako dobrih firmi!“ – poručio je Uranija, ta apelirao da se ubrza privatizaciju „Nauta Lamjane“, jer – kako je istaknuo, u tom brodogradilištu će biti zaposleno 100 radnika, a uz njih i 1000 kooperanata.

Povod konferenciji bio je također i paket zakona o predstačajnoj nagodbi, ovrsi, financijskom poslovanju, te izmjene Zakona o stečaju. „Ovaj paket zakona je dobar, ali treba ga dosljedno provoditi u praksi, a to mogu samo Vlada, poslodavci i sindikat zajedno“ – rekao je Uranija dodajući kako više nema vremena za čekanje, jer je inflacija već 5 posto, a cijene eneregenata su maksimalno porasle.