fbpx

U Zadru se podižu nasipi po ulicama

U Zadru su proglašene redovne mjere obrane od poplave. Iako zvuči kao šala jer tu ne protječe niti Sava, niti Dunav-Tisa-Dunav, upravo tako izgledaju ulice prije svake jake južine i ciklone s obilnom kišom kakvu najavljuju ovoga tjedna.

Zadar je proteklih mjesec dana doživio tri poplave, a za utorak se najavljuje novi veliki povodanj! Zbog neriješene oborinske kanalizacije i bujice koja, slivajući se prema novom naselju kod Bokanjca, poprimi razmjere čitave rijeke, stanovnici tog zadarskog predjela su pribjegli „samoobrani“ pa podižu zidove i zidiće, slažu „zečje nasipe“ vrećama s pijeskom, postavljaju daske i blokove i podižu razine ulaza u garažu – kako bi spriječili prodor vode u podrume.

– Morao sam zatvoriti garažu i zazidati je zidom jer smo zadnji put imali prodor vode u visini od 1,20 metara u podrumu. Nakon što smo zazidali ulaz u garažu, situacija se popravila, ali samo toliko da se bujica ne ulijeva nama u kuću. Sad je stanje gore susjedima pa su i oni počeli zidati zidiće. Postojeći upojni bunar nedostatan je da popije svu vodu, tako da se na ovom dijelu ulice pri svakoj kiši stvori ogromno jezero, a ulicama krenu rijeke koje poplave podrume i unište pokućstvo. Ovo je ogroman problem koji se može riješiti samo izgradnjom kvalitetne oborinske kanalizacije – ističe Erol Gaši pokazujući nam zid kojom je zatvorio pristup garaži.

‘Zečiji nasipi’
Dolje, malo niže ulicom Grgura Budislavića, postavljene vreće s pijeskom, letve poduprte betonskim blokovima i ciglama, zemljani nasipi, a dosta je i novih zidova i betoniranih prilaza garažama i podrumima na višoj razini. Čeka se nova velika kiša i strepi od posljedica.

– Ovako je svaki put prije velike kiše. Lako je ako sam kući, ali ako nas kiša iznenadi, dođe do katastrofe. Prošli mi je put poplavio podrumski stan. Bilo je 20 centimetara vode iznad praga, dovoljno da mi podigne i uništi parket. Zbog toga se branim „zečjim nasipima“, a morat ću betonirati prilaz jer ova ulica postane rijeka, pogotovo jer su ljudi pregradili svoje prilaze i sad je svakom novom kišom sve više oborinske vode. Iz Grada Zadra za sada nema nikakvih rješenja, pa se moramo braniti sami kako znamo – kaže nam stanar kojega smo zatekli pri postavljanju oborinskog nasipa. Nije se želio predstaviti uz objašnjenje „kako je svima isti problem“.

Jezero i buk
Osim na Bokanjcu, stalni su problemi s bujicama vode i u drugim zadarskim predjelima, ali i u djelovima grada gdje je nedavno postavljena nova oborinska kanalizacija. Iako se često misli da je razlog velikih poplava loše izvedena odvodnja, zaboravlja se da u višim zonama grada nema nikakve oborinske kanalizacije zbog čega dolazi do slijevanja vode u zone s nižom razinom tla. Primjerice, sva se kišnica slijeva Murvičkom ulicom poput Skradinskog buka slijeva prema Relji i zbog toga nastaje „Zrinsko-frankopansko jezero“.

Izvor: Slobodna Dalmacija