fbpx

Uskoro bez hrvatskog mlijeka u trgovinama!?

Teško stanje u hrvatskom mljekarstvu koje je posljednih godina bilo obilježeno konstantim prosvjedima i traženjima da se zaštiti hrvatski proizvođač, čini se da je došlo do samog dna. Naime, koordinacija udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija odnosno 85 posto proizvođača mlijeka, obustavit će sutra isporuku mlijeka.

Od Sabora se traži hitna intervencija
Kako donosi HRT Koordinacija je zatražila na današnjem sastanku u Čađavici da Ministarstvo poljoprivrede utječe na povećanje cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna. Zbog, kako kažu, kolapsa hrvatskog mljekarstva traže da o toj temi hitno raspravlja i Sabor.

Dali su i rok od 24 sata, no teško da će njihov zahtjev biti ispunjen.

Procjenjuje se da proizvođači mlijeka sa sadašnjom cijenom imaju gubitke od kunu i pol po litri.

Samo ove godine 963 farme više ne isporučuju mlijeko
Podsjetimo da je samo prošle godine mlijeko prestalo isporučivati 2228 farmi, a od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine prestale su raditi 963 farme za proizvodnju mlijeka. Ministarstvo poljoprivrede nije uzrujano tim podatkom jer kažu da su te farme i dalje otvorene samo ne isporučuju mlijeko. U 2011. godini uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti većoj od 136 milijuna dolara.