fbpx

Uz vježbanje, ovo je najbolji način čuvanja mišića

Istezanje je izuzetno važan dio tjelesne aktivnosti. Iako nekome može izgledati beskorisno, ono igra glavnu ulogu u ostvarivanju zdravih i kvalitetnih prednosti vježbanja.

Poznati su vam pozitivni učinci istezanja? Ono, prije svega, pomaže u sprečavanju ozljeda za vrijeme vježbanja te povećava fleksibilnost.Naime, istezanje čini mišiće fleksibilnima tako što ih izdužuje. Naprimjer: kad izvodite vježbe za bicepse, morate savijati ruke i dizati ih prema ramenima. Ako promotrite ovaj pokret, primijetit ćete da se biceps skraćuje. Kad ispružite ruku u početni položaj produžujete mišić.

Ukoliko vaši mišići nisu bili dugo u pogonu ili ako žestoko trenirate, velika je vjerojatnost da će doći do grčenja i kontrakcija kad npr. povremeno zaigrate nogomet ili košarku. Zahvaljujući istezanju mišića, vaše će tijelo, ali i udovi biti pokretljiviji.

Sjećate li se upale mišića kroz koju prolazite nakon vježbanja ili napornog fizičkog posla? Kako biste preduhitrili ovu neugodnu pojavu, trebate se istezati. Na taj ćete način postići i zadržati fleksibilnost.

Plesači i sportaši znaju što rade

Kako plesači i gimnastičari povećavaju i održavaju fleksibilnost? Vjerojatno ste zapazili da se sportaši zagrijavaju prije ulaska na teren. Oni prvo zagrijavaju mišiće, pa ih potom rastežu. To im pruža bolju fleksibilnost za vrijeme igranja i priprema mišiće za predstojeći igru. Istezanje slijedi i nakon završetka utakmice.

Važno je izdvojiti malo vremena za istezanje dok su mišići još uvijek topli. Pokušajte ne istezati hladne mišiće jer ih možete dodatno oštetiti ako su već bolni i ozlijeđeni.

Izvor: net.hr