fbpx

Vana Marija Zozof optužena za pokušaj ubojstva pastorka

Vana Marija Zozof optužena je za pokušaj ubojstva, a riječ je o događaju od 14. lipnja kada je u blizini obiteljske kuće u Bibinjama nastrijeljen sin njezina pokojnog supruga. Temelj za optužnicu je forenzički nalaz, odnosno tzv. parafinska rukavica koja je otkrila barut na rukama 58-godišnje žene

Četiri mjeseca od pucnjave u Bibinjama u kojoj je metkom po glavi okrznut 45-godišnji mještanin, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv 58-godišnje žene, Vane Marije Zozof, tereteći ju za pokušaj ubojstva.

Riječ je o događaju od 14. lipnja kada je u večernjim satima, u blizini obiteljske kuće nastrijeljen muškarac, sin pokojnog supruga optuženice. On je tada, srećom, zadobio tek lakše ozljede, a policija je zbog sumnje da su na njega pucali, odmah nakon događaja privela Vanu Mariju Zozof i njezina 31-godišnjeg sina budući da su oboje u vrijeme događaja bili u kući, a ujedno i oboje negirali pucnjavu ili bilo kakvu vezu s vatrenim oružjem.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je ubrzo mladića pustila na slobodu, dok je njegova majka zadržana 48 sati, te puštena nakon što ju je saslušalo tužiteljstvo.

Sukobu su, kako se moglo doznati, prethodili dugogodišnji zategnuti odnosi između Zozof i njezina sina s jedne, te dvojice sinova pokojnog Marka Brkića s druge strane zbog toga što su i jedni i drugi polagali pravo na kuću u Bibinjama. Sinovi su svoje pravo temeljili na krvnom srodstvu, a Zozof na ugovoru o doživotnom uzdržavanju koji joj je za života potpisao suprug o kojem se, budući da je bio slijep, ona brinula. Osim kuće u Bibinjama, istim ugovorom pokojni Marko supruzi je ostavio sve ono što je za života stekao, osim djedovine u Lici, no s tim se nije moglo pomiriti njegovo četvoro djece. Riječ je, naime, o vrijednim nekretninama u Hrvatskoj, ali i u Norveškoj gdje je godinama radeći s nekretninama i stekao nemalu imovinu. Za pravo na vlasništvo kada je riječ o nekretninama koje je iza sebe ostavio u Norveškoj, osim dva sina nastanjena posljednjih godina u Bibinjama, s maćehom se spore i njegove dvije kćeri. Nedugo nakon ovog događaja Zozof je izjavila kako je njezin suprug svu svoju djecu pomagao i zbrinuo, no da su mu oni pod starost okrenuli leđa pa da se u cijeloj priči ona i našla isključivo zbog toga. Supruga je upoznala putem oglasa koji je on dao kako bi našao osobu koja bi se o njemu brinula pod stare dane. Zozof je to činila šest godina i tri mjeseca prije njegove smrti.

Temelj za ovu optužnicu je, kako smo neslužbeno doznali, forenzički nalaz, odnosno tzv. parafinska rukavica koja je otkrila barut na rukama 58-godišnje Vane Marije Zozof. Iz čega je pucala, međutim, još uvijek nije utvrđeno budući da oružje nije pronađeno. Ono što je ukazivalo na pucnjavu jest iskaz oštećenog, te čahure koje su policajci tijekom očevida pronašli na mjestu događaja.

Vana Marija Zozof će zbog ovih ozbiljnih optužbi sjesti na optuženičku klupu, a prijeti joj i zatvor budući da je riječ o kaznenom djelu za koje Zakon predviđa kaznu od pet pa do 15 godina iza rešetaka.

Izvor: Zadarski list