fbpx

Velika nagrada za velike gubitke: Dvojici Kalmetinih direktora 1,1 milijuna kuna otpremnine!

Iz ARZ-a ne žele reći kako su izračunali toliku otpremninu za čovjeka koji je radio 6 godina

Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) bivšem članu Uprave i i bivšem direktoru Sektora naplate mora do kraja godine isplatiti astronomskih 1,1 milijun kuna u bruto iznosu na ime stimulativnih otpremnina.

Riječ je o Dunku Bujasu, bivšem članu Uprave ARZ-a za financije, i Damiru Amižiću, bivšem direktoru Sektora naplate.

U tvrtki, čija je ukupna zaduženost čak 1,3 milijarde eura, bivši predsjednik Uprave ARZ-a Miro Škrgetić je odlučio da Bujas ima pravo na oko 575.000 kuna, a Amižić na oko 600.000 kuna bruto stimulativne otpremnine.

U neto iznosu Bujas bi trebao primiti 230.000, a Amižić 240.000 kuna. Obojica su na direktorske pozicije imenovani u vrijeme kad je tvrtka bila pod paskom Ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta .

Dužni 1,3 milijarde kuna
U Autocesti Rijeka-Zagreb u dva su navrata decidirano odbili odgovoriti o visini otpremnine koja će se isplatititi navedenom dvojcu. “Možemo Vas izvijestiti da su navedeni zaposlenici s prethodnom Upravom potpisali sporazum o odlasku u prijevremenu starosnu mirovinu.

U skladu s navedenim sporazumom, pripada im stimulativna otpremnina čiji iznos je određen temeljem Kolektivnog ugovora, godina radnoga staža u Autocesti Rijeka-Zagreb i prednicima Društva te trošak koji bi društvo ARZ imalo njihovim ostankom do pune starosne mirovine”, stoji u službenom odgovoru tvrtke ARZ na naše pitanje moraju li Bujasu i Amižiću isplatiti oko milijun kuna otpremnine.

Kako bismo ih podsjetili na propust u ovom odgovoru, pitanje s iznosom otpremnine uputili smo ponovno uz dodatna pitanja o isplaćenim stimulativnim otpremninama radnicima tijekom ove i prošle godine.

No, pitanja o visini otpremnina za Bujasa i Amižića u potpunosti su izignorirali, kao i pitanje kojeg je datuma ta odluka donesena.

U ARZ-u su odbili odgovoriti i koliko su spomenuta dvojica bila zaposlena u toj tvrtki. Taj je odgovor posebno važan u slučaju Dunka Bujasa. Naime, prema dostupnim informacijama, Bujas je za člana Upave ARZ-a došao 2005. i nema podataka o njegovu ranijem radu u toj tvrtki.

Koliko dobiju radnici
To bi značilo da je za oko šest godina rada u ARZ-u Bujas zaslužio 230.000 kuna stimulativne otpremnine.

Bujas je u Upravu tvrtke došao dok je njen predsjednik bio Jurica Prskalo. Sljedeći šefovi ARZ-a Zlatko Korpar i Miro Škrgetić ostavili su ga u Upravi, da bi mu Škrgetić odobrio i spektakularno visoku otpremninu.

Visina tih otpremnina u potpunom je nesrazmjeru sa stimulativnim radničkim otpremninama koje su isplaćivane tijekom prošle i ove godine u ARZ-u iako je u nekim slučajevima riječ o radnicima koji su u tvrtki radili i 30 godina.

U ARZ-u tako tvrde da je tijekom 2011. isplaćeno ukupno 12 radničkih otpremnina u ukupnom bruto iznosu 1,6 milijuna kuna. Najmanji isplaćeni iznos bio je nešto viši od 90.000 kuna, a najveći 252.300 kuna u brutu. Dakle, u 2011. godini prosječna radnička otpremnina iznosila je oko 130.000 kuna. Ove će godine za šest radničkih otpremnina biti isplaćeno 624.120,39 kuna.

Najmanji iznos je 12.000 kuna, a najveći 201.691,06 kuna. U pet slučajeva riječ je o odlasku u prijevremenu mirovinu, a u jednom o sporazumnom raskidu radnog odnosa.