fbpx

Za vikend snijeg i u nizinama!

Nakon tjedan dana sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, za vikend se pripremite na zimske uvjete. Svi koji tijekom vikenda i početkom novoga tjedna planiraju voziti kroz gorsku Hrvatsku, trebaju imati zimsku opremu. Ako nije nužno, bolje je na put uopće ne ići.

Zahlađenju će prethoditi jačanje juga, koje će u petak i subotu na mnogim dijelovima Jadrana biti jako, mjestimice vjerojatno i olujno, barem na udare.
Tijekom subote je na južnom dijelu Jadrana moguć jak do čak olujan jugozapadnjak, a na sjevernom će Jadranu zapuhati bura, koja će navečer i u nedjelju ponegdje biti i olujna, vjerojatno i s orkanskim udarima (brzina veća od 90 km/h).

U subotu pad temperature

Kiše će u petak najprije biti na Jadranu i krajevima uz njega. U subotu će ona biti još obilnija, pri čemu će od petka ujutro do nedjelje navečer gotovo posvuda pasti više od 50 litara kiše po četvornome metru, a mjestimice vjerojatno i više od 150.

Do petka navečer kiša je izgledna i diljem unutrašnjosti, a u subotu, uz pad temperature – i snijeg. U gorju gotovo sigurno, i to ne samo Gorskog kotara i Like, a vrlo vjerojatno će padati i u mnogim nizinama. Premda je tlo još relativno toplo, prognoze upućuju i na stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj i debljeg do pet centimetara, navodi u prognozi Zoran Vakula, koju je objavio HTV.

Nikamo bez zimske opreme

Ne treba posebno upozoravati kako bi bilo poželjno da svi koji tijekom vikenda i početkom novoga tjedna planiraju voziti kroz gorsku Hrvatsku imaju zimsku opremu. Štoviše, ako nije nužno, bolje je na put uopće ne kretati.

Ostvare li se trenutačne prognoze, ova promjena vremena bit će jaka, ali ne i dugotrajna. Već za blagdan Svih svetih i tijekom mnogima produljenog vikenda, vremenski će uvjeti biti “normalniji”, a i temperatura ponovno oko prosječne.

No, moguće razvedravanje početkom novoga tjedna pridonijet će pojavi mraza u mnogim krajevima unutrašnjosti.

Izvor: Danas.hr