fbpx

Zadar deklasirao Zvezdu

 Na povratku Jadranske lige na Višnjik, Zadar je deklasirao Crvenu zvezdu, klub koji ga je prije dvije sezone na istom mjestu praktički izbacio iz regionalnog natjecanja. Nakon prvih petnaest minuta u egalu, momčad Ante Nazora preuzela je kontrolu nad utakmicom, da bi treću četvrtinu dobila dvostrukom razlikom (24:12) i deset minuta prije kraja došla na velikih +20.

Za beogradsku momčad, koja kaže kako ove sezone puca na Euroligu, ali to još ničim nije pokazala, bila je to nedostižna razlika. Prvo poluvrijeme je odlično odigrao Goran Vrbanc, koji je susret završio sa 22 poena, u nastavku je povukao Travis (ukupno 19p), a u velikom mjeri pratili su ih Krasić i Batur. No, pohvale za odličnu predstavu u oba smjera (98 poena sve će reći o napadu, a protivnik je tek u završnici, kada je sve bilo gotovo, došao do osamdeset poena) zaslužuje cijela momčad, na čelu s trenerom Nazorom, koji se na najbolji mogući način predstavio zadarskoj publici. A i ona se uklopila u sjajno izdanje momčadi, pjesmom i navijanjem svih 40 minuta.

Petnaest minuta egala
Počelo je vrlo izjednačenom igrom u kojoj se nijedna momčad nije značajnije odvajala. Tek je Zvezda jednom stekla dva napada prednosti 11:15, ali je Zadar uzvratio serijom 5-0 i prešao u vodstvo, 16:15. Do tog su trenutka sve koševe domaćih postigli Vrbanc (10 – sedam iz igre i tri s penala) i Brkić (6 – sve iz igre). Vodstvo Beograđanima (16:17) vratio je Savović, kojemu je to bio šesti poen. Prethodno je toliko zabio i Brown, a jedan manje Almond. Onda su se malo uključili i drugi strijelci, Krasić (trica pa bacanja) kod Zadra, te Rakočević kod Zvezde. Upravo je on drugim košem donio svojoj momčadi minimalnu prednost na kraju prve četvrtine, 22:23. Duel Krasić (trica) – Rakočević (dvica) nastavio se i na početku druge dionice, a malo kasnije Zadrani prvi put odlaze na +3. Na koš Nelsona odgovorio je Allen polaganjem, što su bili njegovi prvi poeni u zadarskom dresu, a Olivari je stavio tricu iz kuta 30:27. Gosti su pozvali minutu odmora, Rakočević je ubačajem iza linije 6,75 izjednačio i uslijedilo je još nekoliko minuta borbe koš na koš. Ipak, bilo je vidljivo da domaći preuzimaju blagu inicijativu.

Odvajanje domaćih
Travis sa četiri poena i Vrbanc sa dva nastavili su dobar napadački ritam Zadra (37:34), dok je Zvezda polako posustajala pred agresivnom obranom protivnika. Nazor je često mijenjao postave i nije dopuštao Beograđanima da se prilagode na jedan stil igre, što je ove dosta zbunjivalo pa su nerijetko griješili netipično za tako iskusne igrače. Kada je Ramljak vezao dva penala, a Vrbanc stavio tricu, Zadar se prvi put značajnije odvojio na 41:35. Neminovna minuta odmora Laziću nije mnogo pomogla, jer je Rakočevićevu tricu (isto je bilo i nakon prvog Zvezdinog time-outa), anulirao Batur, 44:38. Isti je igrač potom zabio i za +7, 46:39 u trenutku kada su Zadrani igrali s pet “malih”, no onda je utakmica sasvim nepotrebno dobila nervoznu dimenziju. Suci, koji su dotad korektno odrađivali svoj posao, dosudili su jedan prekršaj, za kojega su Zadrani smatrali da nije postojao. Mikulić je prosvjedovao i zaradio tehničku, umiješao se i Nazor pa je isto dosuđeno i njemu i tako su se Beograđani ni krivi ni dužni našli na liniji slobodnih bacanja čak šest puta za redom.

Čović je prva dva pogodio pa dva promašio, a onda je dva stavio Rakočević za 46:43. No, tada su i gosti žešće reagirali na jednu odluku pa je i njima svirana tehnička. I Zadar je to odlično iskoristio. Prethodni događaji nisu ga izbacili iz ritma. Vrbanc je stavio dva penala pa dvicu, a poluvrijeme je zaključio Batur polaganjem za dotad najvećih +8, 52:44. Dugo je Nazor čuvao jedinog klasičnog centra Brkića, koji je imao dva prekršaja, ali čim ga je vratio u igru na otvaranju drugog poluvremenu, napravio je još dva u prva dva napada. Zvezda je tada, koševima Nelsona i Savovića, prišla na -6 (54:48), ali ne zadugo.

Zadarska rapsodija
Zadar se tek zahuktao. Nakon nekoliko loših napada, Krasić je stavio tricu, nadovezao se Travis s poludistance pa Ramljak (ušao umjesto Vrbanca) trima slobodnim bacanjima za velikih +14, 62:48. “Crveno-bijeli” su u dva navrata smanjili, ali Travis je tek namjestio ruku. Zabio je još triput iz igre, dvaput s poludistance i jednom nakon skoka u napadu, te dva bacanja za +18, 70:52. U trećoj četvrtini postigao je ukupno 10 poena i pri izlasku s terena zaslužio ovacije s tribina: “Usa, Usa!” Onda su stigle još dvije trice, Krasića i Prostrana pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo okruglih 20 razlike, 76:56.

Atmosfera je sa svakim novim zadarskim košem postajala sve užarenija, no svima je u dvorani bilo jasno da za pobjedu treba odraditi maksimalno još deset minuta. Jer prednost je bila velika, no Zadrani su proteklih sezona imali previše loših iskustava da bi je smatrali dovoljnom za mirno privođenje utakmice kraju. Nelson (koš-faul) i Simonović (trica) brzo su smanjili na 76:62, a u međuvremenu je Brkić napravio peti prekršaj pa se u igru prije planiranog vratio Travis. Na njegov je koš odgovorio opet SImonović (78:64), nakon čega je Nazor pravovremeno pozvao time-out, 6,46 prije kraja. Nelson je promašio dva penala za mogućih -12, što je na drugoj strani kaznio Allen tricom s istekom napada za +16, 81:64.

Četiri minute prije kraja, gosti su ipak prišli na -12, 83:71 i to nakon što je Savović dva napada za redom zabio koš i dodatno bacanje. Zadar je, međutim, držao distancu preko Ramljaka i Krasića, 86:71. Posljednji kakav-takav tračak nade donio je Rakočević s penala, ali je odmah istom mjerom uzvratio Batur, da bi točku na “i” stavio Prostran tricom iz kuta za definitivno nedostižnih 91:73.

ZADAR – CRVENA ZVEZDA 98:81
(22:23, 30:21, 24:12, 22:25)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 5.500. Suci: Sašo Pukl, Matej Boultauzer i Marko Vučković (svi Slovenija).
ZADAR: Mikulić, Allen 5, Olivari 3, Travis 19, Šango, Delaš, Ramljak 6, Brkić 6, Krasić 15, Batur 14, Vrbanc 22, Prostran 8. Trener: Ante Nazor.
CRVENA ZVEZDA: Čović 2, Cvetković 2, Brown 7, Subotić 4, Rakočević 23, Mitrović, Simonović 5, Savović 15, Katić, Radivojević, Almond 15, Nelson 8. Trener: Milivoje Lazić.
Šut za dva: Zadar 18-39, 46%; Crvena zvezda 22-37, 60%.
Šut za tri: Zadar 10-18, 56% (Krasić 3, Batur 2, Prostran 2, Vrbanc, Olivari, Allen); Crvena zvezda 7-14, 50% (Rakočević 3, Almond 3, Simonović).
Slobodna bacanja: Zadar 32-40, 80%; Crvena zvezda 16-25, 64%.
Skokovi: Zadar 22 (16+6); Crvena zvezda 24 (19+5).
Osobne pogreške: Zadar 27; Crvena zvezda 34.

BEZ IVANOVA I KAŠTROPILA
U sastavu Zadra nije bilo od ranije bolesnog kapetana Ive Ivanova, a dan prije utakmice razbolio se i Franko Kaštropil pa su domaći bili bez dvije važne karike pod košem. Vratio se zato Ante Delaš, a u vanjskoj liniji pridružio se i debitant Chaisson Allen. Nazor je od prve minute poslao u igru Mikulića, Vrbanca, Ramljaka, Travisa i Brkića, dok je prva petorka gostiju bila prilično impresivna, Nelson, Rakočević, Simonović, Savović i Brown.

Izvor: Zadarski list