fbpx

Zadar velikim preokretom izbacio Dinamo

Senzacija u Maksimiru! Favorizirani Dinamo ispao je u osmini-finala Hrvatskog kupa. Posve neočekivano, ali sasvim zasluženo Zadrani su slavili u Maksimiru.
Obrambeni blok zadarske momčadi bez problema je odlijevao indolentnim Dinamovim pokušajima u prvom dijelku susreta. Dinamo je djelovao posve bezopasno. I one rijetke obećavajuće akcije završavale bi – potezom previše (poglavito je u kompliciranju prednjačio Sammir).

Čačić na rubu suza: ‘Ovo je najteži poraz u mojoj karijeri, ali ne razmišljam o ostavci!’
Gostovanje u Maksimiru po lošem će pamtiti Ivan Tokić. Zbog bizarne ozljede u 37. minuti je morao je napustiti igru. Gradeći se, Sammir je igraču Zadra gurnuo prst u oko. Nesretnom Tokiću u trenutku sve se – zacrnilo!

Konačno Beqiraj! Najbolji strijelac modrih prošle sezone, u aktualnoj je golgeterski vrlo diskretan. No, proradio je protiv Zadra. Igrala se 43. minuta kada je crnogorski reprezentativac elegantno primio loptu (ubačenu iz auta od Ibaneza), otarasio se pratnje protivničkih igrača i snažnim udarcem probio gostujućeg vratara Gluića.

Za samo 60 sekundi Dinamo je postigao i drugi pogodak. Vrsaljko je ubacio s desne strane, a dominatno najviši u zadarskom šesnaestercu bio je Duje Čop.

U 77. minuti neobična scena. Zbog ozljede zadnje lože teren je napustio glavni sudac Šibenčanin Ivo Krečak. U ”igru” je ušao Zaprešićanin Matoc. Promjenom suca krenulo je i gostima…

U nastavku susreta treći je gol ”visio u zraku”. Propustili su modri nekoliko vrlo izglednih situacija. A onda u svega dvije minute Zadrani su učinili čudo. U dvije suvisle akcije, u svega dvije minute gosti su rezultat poravnali. Iskoristili su Zadrani početničke pogreške Dinamovih igrača, prvo Tomečaka, a kod drugog pogotka i Ibaneza. U obje situacije vješto je u domaćem šesnaestercu reagirao Stipe Perica.

Od izgubljene situacije Zadar je postao ravnopravan partner i izborio produžetke. Nezadovoljni razvojem događaja malobrojni BBB napustili su maksimirski stadion. Prethodno su izvrijeđali Mamića i igrače. U ”završnoj riječi” su istaknuli: vi niste Dinamo!

U dodatnih 30 minuta Zadar je stigao do potpunog preokreta. Banović i Ivančić izigrali su statičnu Dinamovu obranu. Ivančić je rutinirano pored Kelave doveo Zadrane u vodstvo. Zbog prekomjernog slavlja dobio je žuti karton. A u 105. minuti i drugi – zbog napucavanja lopte.

U pauzi između dva produžetka do travnjaka se spustio i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić. Pozvao je Vidu i Sammira te im udijelio savjete za posljednjih 15 minuta. Nije pomoglo. Modri su sve promašili. Uključujući i Krstanovićev pokušaj (nogom) s tri metra!?

Nakon sudačke nadokande od četiri minute Zadrani su započeli s velikim slavljem u Maksimiru. Na centru igrališta zagrljeni su zapjevali: ”Večeras je naša fešta”…

Iznenađenje se dogodilo i na drugom kraju grada. Drugoligaš Zelina izbacio je u Kranjčevićevoj Zagreb (2-1).

U dvoboju Zagreba i Zeline poveo je domaćin preko Abdurahimija (19), na 1-1 poravnao je Mesec (29) da bi pobjedu gostima donio Fuček (70).

Kasnije danas na rasporedu su još tri dvoboja osmine finala, Lokomotiva u Sigetu dočekuje petoligaša Libertas, Osijek je domaćin Istri 1961, dok će Slaven Belupo igrati protiv gradskog suparnika, trećeligaša Koprivnice.

U srijedu igraju GOŠK – Nedelišće (14.30 sati), Hajduk – Split (17 sati) i Cibalia – Gorica (17 sati).

Izvor: Jutarnji list