fbpx

Zadarske tvrtke u blokadi od milijardu kuna

Na koji će se način početi provoditi novi zakon o financijskoj disciplini i predstečajnoj nagodbi koji je upravo stupio na snagu, u Zadru je još malo ljudi upućeno. Zakon se pomno iščitava i izvjesno je jedino da će se oni veliki, koji imaju blokade veće od 5 milijuna kuna, rješavati u Zagrebu, a ostali preko zadarske Fine.

Neplaćeni računi
Prema posljednjim raspoloživom podacima, na zadarskom je području u blokadi čak 969 pravnih osoba, a iznos neplaćenih računa je 872 milijuna kuna. Kako je riječ o podatku od prije dva mjeseca, pretpostaviti je da je sada iznos blokada dosegnuo milijardu kuna.

Posebno je zanimljivo da je vrlo slična situacija bila 2008. godine, neposredno prije izbijanja globalne recesije. Tada je u blokadama na zadarskom području bilo oko tisuću tvrtki i očito se situacija nije jako promijenila.

Tvrtke koje potražuju novac ne mogu do njega, a one koje duguju nekako preživljavaju. Sad bi se takva agonija trebala prekinuti, jer je dan rok od samo četiri mjeseca da se obavi predstečajna nagodba, ili da se proglasi stečaj koji treba biti dovršen u kratkom roku.

– Sada je još teško predvidjeti što će se sve događati. Firmama koje potražuju novac dana je mogućnost da se postigne nagodba, a sve mora pokrenuti dužnik koji je blokiran više od 60 dana. Pitanje je procjene što će se i na koji način moći naplatiti i postoji li uopće novac za to – kaže Denis Ikić, tajnik Županijske gospodarske komore.

Rješenje za ‘Adriju’
Po broju tvrtki koje su u blokadi izvjesno je da se radi o malim tvrtkama. Od velikih tvrtki u najgoroj je situaciji tvornica ribljih konzervi “Adrija” koja već nekoliko mjeseci na razne načine nastoji naći rješenje za izlaz iz mogućeg stečaja. Račun je blokiran već više od godinu dana s malim prekidima za isplate plaća – na taj je način i nedavno nađeno rješenje da se u zadnji tren izbjegne opći štrajk zaposlenih, pa su isplaćene dvije plaće.

Traži se rješenje preko banaka koje imaju višestruke hipoteke nad nekretninama “Adrije”, pokušava se naći rješenje i sa strateškim partnerom “Podravkom”.

A prema informacijama iz tvornice većinski vlasnik Miodrag Lacić traži varijantu za izlaz i sa starim poslovnim partnerima koji su mu omogućili kupnju. Izgleda da je Neven Badurina, odnosno “Ostrea”, zainteresiran za mogućnost preuzimanja “Adrije”, no sve će se ipak morati odigrati kroz sada uspostavljena predstečajna nagodbena vijeća.

Izvor: Slobodna Dalmacija