fbpx

Zadarski HDZ anketira: povratak Božidara Kalmete?

Zadarski je SDP prvi put otkako je višestranačja posegnuo za izvanstranačkim kandidatom za gradonačelnika u liku Ive Bilića i sada se čeka odgovor drugog “kapitalca” lokalnih izbora. HDZ još neko vrijeme neće objaviti ime, ali je sasvim sigurno da taj neće biti izvanstranački čovjek, kao što je sigurno da HDZ i SDP neće kao prije tri godine biti jedine stranke s istaknutim kandidatima za gradonačelničko mjesto.

Telefonska anketa
U preliminarnoj potrazi za kadrovskim odgovorom socijaldemokratima, HDZ se tradicionalno odlučio za anketno ispitivanje rejtinga svojih potencijalnih kandidata, ali će rezultat testiranja javnog mnijenja, također tradicionalno, do daljnjega biti poznat vrlo uskom krugu ljudi.

Naravno, nije isključeno da bude provedeno još poneko brzinsko pipanje biračkog pulsa. U telefonskoj anketi među građanima Zadra HDZ je testirao najmanje šest imena: Živko Kolega, Zvonimir Vrančić, Dražen Grgurović, Branko Dukić, Tomislav Ćurko i Božidar Kalmeta. Na tom je popisu puno više onih koji teško mogu očekivati da će zaista biti gurnuti u predizbornu arenu i dobiti gradonačelničku kandidaturu od onih čija imena predstavljaju nekakvo veliko iznenađenje.

Branko Dukić je aktualni gradski vijećnik, ginekolog zaposlen u Općoj bolnici, a nedavno je “bio u razmatranju” kada je HDZ tražio rješenje za mjesto predsjednika Gradskog odbora, ali je na koncu odlučeno da zadarski ogranak vodi sadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Pola popisa čine bivši i sadašnji gradonačelnici Zadra (Kalmeta, Kolega, Vrančić), a uz taj trio “lokalnih stranačkih senatora”, osim Dukića koji se već nekoliko godina “vrti oko Rima, a nikako da u Rim uđe”, iskače jedino ime Tomislava Ćurka, direktora “Čistoće” koji je nedavno zaželio biti ravnatelj Lučke uprave, ali je taj javni natječaj propao.

Praktično, Ćurko je jedino novo ime ubačeno u bubanj idućih lokalnih izbora, jedini svježi lik u toj galeriji jer je “šesti čovjek”, trenutačni zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović, već prošao kroz fazu “političkog puberteta” i ubrzano stari. Dakako, jedino je intrigantno pitanje: hoće li se vratiti Božidar Kalmeta?

Priznao je “opadanje adrenalina” i “zamor materijala”, preživio je, zasad, sve potrese i HDZ-ove kriminalne afere, uključujući i more prljavštine koja je izbila na lokalnu političku površinu pri sudaru s ambicijama Rena Sinovčića.

Ali, motivacija u odustajanju od borbe za mjesto predsjednika HDZ-a je jedno, a mogućnost “povratka” na Narodni trg nešto sasvim drugo. Odluka o tome ovisi o tri stvari, od kojih su rezultati ankete koju HDZ upravo provodi tek početak. Budu li ti rezultati razlog ozbiljne zabrinutosti, rastu izgledi za Kalmetinu kandidaturu jer, smatraju njegovi stranački kolege, u slučaju da ispitivanje javnog mnijenja pokaže da je “vrijeme kriminalizacije” narušilo neupitnost HDZ-a čak i u Zadru, Kalmeta je još uvijek jedini koji im može bilo što jamčiti.

Akcija i reakcija
Na koncu, budu li rezultati ankete nepovoljni i bude li Karamarko tražio od Kalmete da se kandidira, on će to i učiniti jer je sebe odavno naoružao refleksom “pouzdanog vojnika svoje partije”. Istina, kumulativno djelovanje tih stvari započinje rezultatima ispitivanja, pa Karamarkovom akcijom i na kraju Kalmetinom reakcijom, ali već sastav ljudi čiji kredibilitet kod birača HDZ testira, pokazuje da Kalmetin povratak više ne bi trebao biti iznenađenja.

[stextbox id=”okvir” caption=”Korištenje ‘aduta’” image=”null”]Kad ne uđeš u utrku za predsjednika HDZ-a, Tomislav Karamarko tome nema što prigovoriti, ali, ako je “opozicijska opsada Zadra” stvarno pri kraju, Karamarko neće prekriženih ruku gledati kako gubi jedini veći grad u kojemu je HDZ na vlasti a da u izbornom pokeru ne iskoristi “adut Kalmeta”. Dakle, Kalmetina odluka neće biti samo njegova, pitat će se nešto i Karamarka.[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija