fbpx

Zadarski hoteli: pala knjiga na dva slova

Sezona je bila odlična, imali smo povećanje broja gostiju i noćenja u našem hotelu, ali sada zatvaramo do proljeća – tako ovih dana odlučuju u većini hotelskih kuća na zadarskom području, gdje se na prste ruke može pobrojiti hotele koji će nastaviti raditi tijekom čitave godine, odnosno koji neće ni zatvarati vrata potencijalnim gostima. Zatvaraju se čak i oni hoteli koji su prošle godine radili stalno, bez obzira na jake želje za što duljom sezonom.

Na Boriku – ključ
U “Falkensteineru” će raditi cijele godine samo hotel Club Funimation u Zadru, dok ostali hoteli na Boriku zatvaraju. Isto tako, 6. studenoga zatvara i hotel “Diadora” na Punta Skali, dok će jedini hotel s pet zvjezdica u Zadarskoj županiji Spa Iadera raditi, ali samo do 6. siječnja 2013. godine, kada se i taj hotel zatvara. Ponovno će otvoriti 1. ožujka iduće godine, kaže Elizabeta Penić, nova menadžerica za odnose s javnošću u Falkensteiner Hotels & Residences.

– Radi se samo o pripremama za iduću sezonu, zbog čega će hotel pauzirati s radom nešto manje od dva mjeseca. Nakon toga opet otvara i radit će neprekidno – objasnila je Penić. U Biogradu, gdje hotelsko poduzeće “Ilirija” tijekom čitave godine drži već tradicionalno otvorenim hotel “Kornati”, manji su hoteli pokušali dodatnim sadržajima produljiti svoje poslovanje, i to zdravstveno-medicinskim turizmom, pa čak i alternativnom medicinom.

Hotel In je prošle godine turističku ponudu obogatio bioterapijom po metodi Zdenka Domančića, poznatog bioenergetičara. Direktor hotela Vjekoslav Božić, iskusni turistički djelatnik koji je zadnjih godina višestruko povećao broj noćenja, kaže kako su imali odličnu turističku sezonu, ali su od ponude bioterapije morali odustati jer od toga bioterapeut jest imao koristi, ali hotel nije.

Teret na hoteljerima
– Zbog toga zatvaramo hotel i otvorit ćemo ga ponovno tek u travnju iduće godine. Odlučili smo se ipak na sezonski rad, jer Biograd zimi ne pruža ništa za produžetak turističke sezone i rad u tom razdoblju jednostavno nema smisla. To se i ne može dogoditi preko noći već je potrebna jedna promišljena strategija na višoj razini, a nje nema. Prepustiti hotelima da stvaraju nekakve „mikrouvjete“, pretežak je teret – kaže Božić.

Jedan drugi biogradski hotel, “Adria”, uložio je u zdravstveno-medicinsku ponudu koja će biti u funkciji tek od svibnja iduće godine, ali su odlučili bez obzira na to – ipak ne zatvarati hotel.

– Da biste na tržištu bili prisutni, da biste ušli u kataloge oglašivača i da bi agencije mogle ozbiljno računati na vas, morate raditi bez zatvaranja, tako da smo odlučili zadržati poslovanje tijekom cijele godine. Pokušat ćemo raditi s grupama u tranzitu i individualnim gostima kojima će biti na raspolaganju zatvoreni bazen, slane sobe, program wellnessa. Pripremamo i novogodišnji program.

Svjesni smo da Biograd nije turistički aktivan zimi i nema toliku atraktivnost kao ljeti, ali mi ćemo pokušati jedan dio gostiju u tranzitu „skrenuti“ kod nas – kaže Marko Mijić.

Izvor: Slobodna Dalmacija