fbpx

Zaštićeni svjedok uvlači Karamarka u Core Mediju ?!

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, uvučen je u aferu Core media, doznao je Aktual od izvora upućenih u sudski postupak koji se u kontekstu te afere vodi protiv Siniše Svilana, bivšeg direktora programa Nove TV. Karamarka je u aferu Core media uvukao zaštićeni svjedok kodnog imena Krešo

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, uvučen je u aferu Core media, doznao je Aktual od izvora upućenih u sudski postupak koji se u kontekstu te afere vodi protiv Siniše Svilana, bivšeg direktora programa Nove TV. Karamarka je u aferu Core media uvukao zaštićeni svjedok kodnog imena Krešo. Taj je svjedok radio za Core mediju i bio izuzetno blizak s Vladimirom Šelebajem Sellierom i Dijanom Čuljak, protagonistima afere. Ako bi iskaz zaštićenog svjedoka Kreše bio istinit, onda on daje posve novu dimenziju toj aferi. Ako su njegovi navodi bar djelomično točni, ta afera otkriva nove, dosad nepoznate razmjere korumpiranosti hrvatske društvene i političke scene.

Zaštićeni svjedok Krešo ispričao je istražiteljima ono što je njemu o poslovanju Core medije ispričao Vladimir Šelebaj Sellier. Prema njegovim tvrdnjama, Tomislav Karamarko pružao je institucionalnu podršku Core mediji u vrijeme dok je bio na čelu SOA-e. Karamarko je “pokrivao” aktivnosti Core medije korisnim informacijama iz sigurnosnog sustava, odnosno da je Šelebaja štitio u situacijama kada mu je to bilo potrebno. Ista osoba tvrdi da Šelebaj Karamarku nije plaćao te usluge koje mu je Karamarko navodno osiguravao. Prema njegovim tvrdnjama, Karamarko je pomagao Šelebaju samo zato što su njih dvojica bili u izuzetno dobrim odnosima. Šelebaj se toj osobi hvalio dobrim odnosima s Karamarkom.

Zaštićeni svjedok Krešo ispričao je istražiteljima da su u aferi Core media honorare opranog novca primali još neki političari, dužnosnici državnih tvrtki, izdavači i kolumnisti zaposleni u tiskanim medijima. Ta osoba tvrdi da je Šelebaj kupio stan Mariji Nemčić, bivšoj ravnateljici HTV-a, da je na Šelebajevoj “platnoj listi” bio još i kolumnist Denis Kuljiš. Navodno su se Kuljišu isplaćivali crni honorari kako bi on po potrebi pisao hvalospjeve o projektima Core medije. Crne honorare primali su još i Vanja Sutlić, tada čelnik HRT-a, ali i Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV, tvrdi “Krešo”. Ispričao je i da ne zna točno koliko je novca primala Iva Gačić, ali je rekao da pretpostavlja da se radilo o 4-5 tisuća eura mjesečno.

On tvrdi da mu je sve to ispričao Vladimir Šelebaj Sellier,ali iznio je i još jedan detalj. Naveo je da Dijana Čuljak nije imala pojma ni o kakvom podmićivanju, ni isplatama honorara na crno. U dijelu svog iskaza govorio je i o odnosu između Šelebaja i Edvina Softića. Rekao je da je Softić bio glavni idejni pokretač svih projekata te da je Šelebaj bio operativac koji je u te projekte uložio svoj novac. Ulogu Dijane Čuljak u tim poslovima je minorizirao.
Njegov je iskaz zabilježen na nekoliko stranica i nalazi se u spisu na suđenju protiv Siniše Svilana. Iskaz su mogli vidjeti, ali ne i kopirati neki sudionici tog postupka. Zaštićeni svjedok trebao bi ponoviti svoj iskaz na suđenju Siniši Svilanu, ali također na način da nitko od sudionika u postupku ne dozna o kome se zapravo radi.

Pitanje vjerodostojnosti
O identitetu te osobe zasad se može samo nagađati, a ako bi netko otkrio njegov identitet, to bi bilo kazneno djelo. Važno je pitanje zašto je toj osobi dodijeljen status zaštićenog svjedoka. Od koga mu i zašto prijeti opasnost, ako su slične tvrdnje o potkupljivanju u aferi Core media iznosili i drugi svjedoc, a njima takav status nije dodijeljen.

Prema nekim tvrdnjama ta osoba je jedno vrijeme bila prilično bliska jednom dobro poznatom protagonistu regionalnog miljea organiziranog kriminala, koji ima motiva da želi oblatiti Tomislava Karamarka. U Core mediji jedno je vrijeme bila poslovno angažirana osoba za koju se tvrdilo da se brinula o sigurnosti tog poznatog kriminalca. Tvrdi se da je da osoba bila i izuzetno bliska Dijani Čuljak i njezinoj sestri.

Ako bi se radilo o toj osobi, može se postaviti pitanje vjerodostojnosti u najmanju ruku jednog dijela tog iskaza, odnosno može se zapitati jesu li navodi iz njegova iskaza provjerljivi, kako se to može učiniti, te u kom bi dijelu tog iskaza zaštićenom svjedoku trebalo vjerovati, a u kojem ne. Njegov je iskaz neuvjerljiv kada govori o visinama isplata i zato što iz njega proizlazi da je Šelebaj mjesečno raznim ljudima plaćao kojekakve usluge u iznosu od najmanje 50 tisuća eura, što nisu ni izbliza bili svi troškovi poslovanja Core medije.

Izvor: aktual.hr