fbpx

Zatražio izuzeće suca Kurobase jer se na Facebook-u predstavljao kao Pajo Patak

Zadarski odvjetnik Milan Petričić zatražio je izuzeće Domagoja Kurobase, suca kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru, jer se, među ostalim, na profilnoj slici na društvenoj mreži Facebook predstavljao kao Pajo Patak.

Petričić od suda traži da se 35-godišnji Kurobasa izuzme iz sudskog postupka u kojem je Antun Novoselović, bivši načelnik kriminalističkog odjela zadarske policije, zbog klevete privatno kazneno tužio Arijanu Barabu, vlasnicu zadarskog internetskog portala “Z net”.

– Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih sam zatražio izuzeće, ali da, usput mi je izuzetno neobično da se jedan sudac kaznenog odjela javnosti predstavlja u liku Paje Patka. Kazali su mi da je zapravo riječ o Pašku Patku, pa je očito da sam bio malo staromodan. Osim toga sudac je na Facebooku kao područje zanimanja naveo upravo taj portal čiji je vlasnik okrivljenica, kazao je Petričić.

Eksponirani slučajevi

Odvjetnik je dodao da je u ranijem predmetu, prije godinu dana, sudac Kurobasa vodio privatnu kaznenu tužbu protiv Arijane Barabe i novinarke Marije Pribisalić, no kada je predmet stigao do faze završnih riječi, nova rasprava nikad nije zakazana. Umjesto izricanja presude, predmet je prebačen kod suca Željka Đerđa.

– Iako sam tražio razloge zbog kojih je predmet prebačen kod drugog suca, ako sudac Kurobasa nije zatražio izuzeće, odgovor nisam dobio. Kako je očito da se u predmetu istih stranaka sudac odrekao zaključne rasprave, moj klijent i ja smo zaključili da mu ne vjerujemo, naveo je Petričić.

Sudac Kurobasa, koji je odlukom Državnog sudbenog vijeća sa suda u Malom Lošinju na zadarski Općinski sud došao 1. studenoga prošle godine, nije htio komentirati cijelu priču.

– Dakle, ja ne dajem izjave. Obratite se predsjedniku suda, kratko je kazao sudac Kurobasa, koji je nakon dolaska na zadarski sud preuzeo neke od najeksponiranijih slučajeva, poput onog zadarskog dožupana Đanija Bunje, Rena Sinovčića, Antuna Novoselovića. Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić kazao je kako je čuo za problem slike na Facebooku, ali da još službeno nije dobio zahtjev za izuzećem suca Domagoja Kurobase.

– Naravno da postoji pravilo ponašanja izvan sudnice. Postoji Kodeks sudačke etike u čijem kontekstu treba promatrati i ovu situaciju. No, tek kada dobijemo zahtjev, moći ćemo reći više, naveo je predsjednik zadarskog Općinskog suda.

Izvor: Slobodna Dalmacija