fbpx

Zbogom čovjeku zbog kojeg smo postajali bolji političari

Svojim vrlinama oplemenio je javni život i sve nas koji smo imali čast i radost živjeti s njim, upisao je u Knjigu žalosti Ivo Josipović. Zbog njega sam i ja bolji političar i bolji čovjek, zapisao je Željko Jovanović, ” edostajat ćeš puno”, napisao je premijer Zoran Milanović

Predsjednik Republike Ivo Josipović prvi se jučer ujutro u Saboru upisao u knjigu žalosti za predsjednika Sabora Borisa Šprema.

– Boris Šprem je bio izuzetan političar i državnik, dobar čovjek i iskren prijatelj. Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos. Izražavam sućut i obitelji, prijateljima i svima koji su ga voljeli. A takvih je puno. Mnogi su ga poštovali i voljeli kao političara i čovjeka jer je bio domoljub, staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti, prije svega, osobu dostojnu poštovanja. Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti.

Kolega i prijatelj
Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima. Svojim vrlinama oplemenio je javni život i sve nas koji smo imali čast i radost živjeti s njim. S poštovanjem i ljubavlju uvijek ću se sjećati Borisa Šprema, dobrog čovjeka i prijatelja, predsjednika Hrvatskog sabora, napisao je Josipović.

Nakon njega u knjigu žalosti upisao se i premijer Zoran Milanović.

– Dragi Boris nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost. U ovih desetak godina našeg poznanstva i prijateljstva, puno toga nas je zbližilo. Nedostajat ćeš puno, napisao je premijer Milanović.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko također se upisao se u knjigu žalosti.

– Otišao si prerano u najplodnijim životnim političkim godinama. Tvoj životni i politički optimizam i vjera za opće ljudsko dobro ostat će podstrek meni i generacijama naših političara. Hvala na prijateljstvu. Zbogom Boris, napisao je Leko.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti Špremov nasljednik na poziciji predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je da je “izgubio prijatelja, kolegu, čovjeka”.

Kvalitetan i pošten rad
O njega sam naslijedio kvalitetan i pošten rad u Skupštini koji se trudimo nastaviti na isti onaj pošten način kako je to Boris radio. S njim sam imao specifičan odnos. Uvijek smo znali tko što misli, zato je naš odnos bio obilježen jednom dozom humora. Ne mogu zaboraviti kad je rekao – dođi k mojoj mami u Koprivničke brege. Pokupio me ujutro u Sopotu u svom fordu, otišli smo mami i pojeli žgance, jer mama je radila najbolje žgance na svijetu. I rekla je – e sad možeš postati predsjednik Sabora. Tamo su bili i Josipović i Milanović, i oni su došli na žgance. To mi je bila jedna od najljepših priča s Borisom, rekao je Bernardić.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je da će Šprema pamtiti kao “dobrog čovjeka s kojim se uvijek imalo smisla razgovarati i koji je uvijek znao pronaći neki smireni i racionalni način u svakoj situaciji”.

– Nama, njegovim prijateljima i suradnicima, treba sućut jer teško ćemo naći nekoga tko će zamijeniti tu vrstu dobronamjernosti i smirenosti među nama, rekla je Pusić.

Potpredsjednik Vlade Neven rekao je da “tridesetak zajedničkih godina koje smo proveli sigurno ostavlja nadu u ono što smo zajedno radili, a to je da može biti bolji, drugačiji i pošteniji svijet”.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je u “životu svakog čovjeka uz obitelj najvrijednije imati dobre i iskrene prijatelje”.

– U politici je to još važnije, a Boris je bio upravo takav. Čovjek koji je uvijek imao dobar savjet, iskrenu kritiku, zbog njega sam i ja bolji političar i bolji čovjek, rekao je Jovanović. Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić rekao je da će Šprema pamtiti kao “dobrog čovjeka blagog osmjeha i dobre volje prema svima”.

Dobio bitku časti
– Svi mi za života gradimo nekakav hram. Njegov hram je hram dobrote i ljudskosti, hram pravednosti i poštenja. Po tome ćemo ga pamtiti, rekao je Stazić. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić napisala da je da “nema riječi kojima se može opisati tuga i praznina koja je nastala tvojim odlaskom”.

– Bio si veliki borac za principe, pravdu i toleranciju. Najviše će mi nedostajati tvoj osmijeh, napisala je Opačić.

Nekadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor napisala je da je “smrću Borisa Šprema hrvatski politički život ostao bez jednog od najboljih ljudi”.

– Bio je čovjek koji je dokazao svojim političkim radom da politika može biti častan i pošten posao, i u tom smislu je podigao ljestvicu. Pokazao je da nema predrasuda prema drugima i drugačijima, i prema svima je nastupao otvorenog srca, dakako čvrsto braneći svoja stajališta, ali dopuštajući da svatko ima onaj pravi demokratski prostor, rekla je Kosor novinarima.

Predsjednik Hrvatskog sabora od 2003. do 2007. Vladimir Šeks napisao je da je Šprem izgubio borbu sa zlobnom bolešću, ali i dobio životnu bitku časti, te se “uspeo se na vrh čestitosti, poštenja, ljudskosti i savjesnog obnašanja svih povijesnih dužnosti.

– Pamtit ću te jedino po dobrom i plemenitom, jedini si potpuno takav i bio, napisao je Šeks.

U četvrtak dan žalosti
Vlada je na jučerašnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici donijela odluku o tome da se četvrtak, 4. listopada proglasi Danom žalosti. Dan prije bit će održana svečana saborska komemoracija, a u četvrtak u 12 sati bit će održan posljednji ispraćaj na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Izvor: Zadarski list