fbpx

ZGRADA PRIPALA DRŽAVI: Zadarski SDP mora se iseliti iz sjedišta, sin Ingrid Antičević izgubio parnicu

Zadarski SDP izgubio je vlasništvo nad atraktivnom zgradom na Trgu pet bunara u Zadru. Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru od 28. kolovoza ove godine, zemljište s kućom površine 274 četvorna metra, u kojoj se nalazi i sjedište zadarskog SDP-a, pripalo je Republici Hrvatskoj.

Prvostupanjsku presudu u korist države, Općinski sud u Zadru donio je u veljači ove godine, na što se žalio SDP. Njihovu žalbu Županijski je sud, međutim, odbio te potvrdio presudu Općinskog suda kojom se nalaže brisanje SDP-a iz vlasničkih knjiga uz istodobni upis države.

Za državu je, među ostalim, bilo sporno što se SDP, iako samo korisnik spomenute nekretnine, vlasnički upisao u zemljišne knjige protivno Zakonu o pretvorbi društveno-političkih organizacija (DPO) iz 1997. godine.
Povrede postupka

Naime, danom stupanja na snagu Zakona o pretvorbi DPO-a, sve nekretnine bivših društveno-političkih organizacija, poput Saveza komunista, Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske ili Saveza socijalističke omladine, postale su vlasništvo Republike Hrvatske.

− U vrijeme donošenja Zakona o pretvorbi DPO-a, SDP je u zemljišnim knjigama već bio upisan kao vlasnik zgrade. Smatramo da je Županijski sud napravio bitne povrede postupka zbog čega smo zatražili reviziju presude na Vrhovnom sudu. Postoje realne šanse da Vrhovni sud presudi u našu korist, ali ne želim ništa prejudicirati, da se to ne bi shvatilo kao pritisak na sud − kazao nam je odvjetnik SDP-a Dan Marinović, inače zaposlen u odvjetničkom uredu svoga oca, Marka Marinovića, supruga predsjednice GO SDP-a Zadar i saborske zastupnice Ingrid Antičević-Marinović.

Na pitanje nije li neobično da sin i suprug predsjednice GO SDP-a zastupaju SDP u vlasničkoj parnici, Dan Marinović nam je odgovorio kako je ured njegova oca uključen u rješavanje sporova oko vlasništva zgrade na Trgu pet bunara još od 1990. godine.

− SDP se prvi put upisao u vlasništvo još za vrijeme rata. Na njihov upis žalila se država, što je usvojeno, pa je vlasnik zgrade postala država. No SDP se ponovno žalio, a žalba je opet bila usvojena, pa je SDP opet postao vlasnik. Bilo je to prije 1997. godine. SDP je zatim tužila obitelj bivših vlasnika zgrade, ali nakon što smo dobili i taj spor, opet je reagirala država. Ovaj put tužbom koja je sada i pravomoćno okončana − objasnio nam je Dan Marinović.

Oduzeta imovina
Inače, atraktivna zgrada na Trgu pet bunara nacionalizacijom je oduzeta poznatoj zadarskoj obitelji Peričić u čijem je vlasništvu bila od 19. stoljeća. Potomci obitelji više su puta pokretali sudske sporove protiv Grada Zadra i SDP-a ne bi li vratili oduzetu imovinu, ali su sve sporove izgubili. Trenutačno još vode upravni spor za nadoknadu oduzete imovine pred nadležnim uredom državne uprave.

Traže odštetu i za oduzetu kuću i zemljište na Trgu pet bunara, ali im je priznato samo pravo na nadoknadu za oduzetu zemlju koja iznosi oko 4000 kuna. Premda je prošlo gotovo dva mjeseca, pravomoćna presuda Županijskog suda još uvijek nije provedena u zemljišnim knjigama gdje se i dalje kao vlasnik parcele 10737, “kuće sa zemljištem, površine 274 m²”, i dalje vodi SDP.

U Državnom odvjetništvu kažu da će upis države uskoro sigurno biti proveden jer do konačne odluke Vrhovnog suda može proći i više od dvije godine.

[stextbox id=”okvir” caption=”Vrijednost 800.000 eura” image=”null”]

Iako tlocrtno ima samo 274 četvorna metra, zgrada na Trgu pet bunara sadrži ukupno 510 četvornih metara poslovnog i uredskog prostora na tri etaže. Poslovni prostor u suterenu, površine 131,5 četvornih metara, u zakupu je trgovine “Tommy”, poslovni prostor u prizemlju zgrade, s izlazom na trg, ima 151 metar četvorni i trenutačno nije iznajmljen, dok se uredski prostori na katu, gdje je sjedište gradske i županijske organizacije stranke, prostiru na 227 kvadrata.

Vrijednost same zgrade teško je procijeniti. Prije pet-šest godina, kada je Zadar plivao u “investicijama”, SDP-u je za prodaju cijele zgrade bilo nuđeno i 6000 eura po četvornome metru, što iznosi oko 1,7 milijuna eura. Danas su te cijene znatno manje i kreću se od 1500 do 2500 eura po kvadratu za pojedinu etažu, do 500-800 tisuća eura za cijelu zgradu.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Sabljar: Sve je u obitelji” image=”null”]

Predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar-Dračevac nije htjela komentirati pravomoćnu presudu kojom SDP gubi vlasništvo nad zgradom u kojoj stranka ima svoje urede.

− Vlasnik zgrade nije Županijska, nego Gradska organizacija SDP-a jer ona uzima najam od poslovnih prostora. ŽO se samo povremeno koristi jednim malim prostorom na prvom katu, mi smo, dakle, u nekom podnajmu.Pravi odgovor dobit ćete od predsjednice GO-a i saborske zastupnice. Njezina obitelj, sin i suprug, sudjelovali su u tom procesu. Mogu samo reći da će se SDP sigurno ponašati u skladu sa sudskom odlukom − kazala je Sabljar-Dračevac.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Ingrid na putu” image=”null”]

Pokušali smo za komentar presude pitati predsjednicu GO-a Ingrid Antičević-Marinović, ali bez uspjeha. Od njezinih stranačkih kolega doznali smo da je na poslovnom putu izvan zemlje, a u njezinu zaštitu a priori je stao i njezin sin, odvjetnik Dan Marinović.

− Ne trebate zvati moju majku, ona nema ništa s tim. Ovo je pravna stvar koju će konačno riješiti Vrhovni sud.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija