fbpx

Zima donosi jeftinije parkiranje

Od danas je na snazi novi, zimski režim naplate parkiranja u Zadru. Parkiranje se naplaćuje “samo” od 8 do 16 sati, ali po starim, ljetnim cijenama: četiri kune za drugu i šest kuna za prvu zonu za jedan sat. Tako će biti do 30. travanja iduće godine.
Od subote u 14 sati te nedjeljom parkiranje u svim zonama je besplatno, kao i u dane blagdana. Ova zimska “olakšanja” u naplati parkinga uvedena su prije dvije godine, kada su gradske vlasti prepoznale da je jedan od glavnih razloga zimske pustoši na Poluotoku visoka cijena parkinga, zapravo naplata parkinga uopće.

Doduše, ni nakon večernjeg oslobađanja vozača od parking nameta Poluotok nije zimi značajnije oživio jer su se navike Zadrana očigledno promjenile. Po završetku turističke sezone, znači od danas, pale su i cijene u garaži nekadašnjeg TIZ-a. Svaki početni sat je četiri kune, a dnevna karta bit će 40 kuna.

Nepovoljni uvjeti
U lipnju je cijena sata parkiranja u garaži TIZ-a bila podignuta sa zimskih sedam na deset kuna. Kakva je bila popunjenost najbolje znaju vlasnici garaže na TIZ-u, koja je na samom početku po vrlo nepovoljnim uvjetima bila dodijeljena gradskom poduzeću Obale i lučice. Podzemna garaža, pokazalo se, bila je loša investicija pa su se srećom Obale i lučice uspjele riješiti nepovoljnog ugovora i očito lošeg posla. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić sada je odobrio novi cijenik kojeg je predložila tvrtka vlasnik Garaža Centar.

Prema najnovijem cijeniku, objavljenom u Glasniku Grada Zadra, ostale tarife ostale su po prijašnjim cijenama. Tjedna karta je 250 kuna. Mjesečna karta za stanare i građane Zadra iznosi 250 kuna, dok je pravnim osobama ta tarifa dvostruko veća. Turisti kao i vlasnici teretnih vozila mjesečno mjesto u garaži TIZ-a mogu platiti 750 kuna.

Za izgubljenu karticu svi oni moraju platiti 1.000 kuna. U objavljenom cijeniku nema naplate parkiranja na otvorenoj površini TIZ-a, koja je bila u nadležnosti Gortana, dok se ne riješi dugotrajan spor oko ugovora s dugom za komunalni doprinos između grada Zadra i Gortan.

Izvor: Slobodna Dalmacija