fbpx

Zlatko Čeljuska uhićen u Njemačkoj nakon više godina skrivanja

Čeljuska je uhićen u Karbenu kraj Frankfurta. Navodno je imao više adresa na kojima je boravio

Zlatko Čeljuska (58) uhićen je u Njemačkoj nakon više godina skrivanja, doznaje Index .

Čeljuska je uhićen u Karbenu kraj Frankfurta jutros oko 10 sati, piše Hina. Navodno je imao više adresa na kojima je boravio.

Za Čeljuskom je raspisana međunarodna tjeralica nakon što je pobjegao iz Hrvatske kako ne bi služio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija sa zemljištem “teških” 700.000 kuna. Nalog za tjeralicu izdao je Općinski sud u Zadru, a tražen je zbog kaznenog djela prijevare.

Tri godine u bijegu
Podsjetimo, na zagrebačkom Općinskom sudu osuđen je u travnju 2008. godine na dvije i pol godine zatvora jer je 2002. godine krivotvorio osobnu iskaznicu akademskog kipara Renea Hollosa, a potom preprodao njegovo zemljište Milanu Zecu za 210 tisuća njemačkih maraka.

Nakon što se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne za njim je u studenom 2009. raspisana tjeralica.

Bivši suprug HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske, nakon bijega iz Hrvatske zbog izbjegavanja odsluženja zatvorske kazne za krivotvorenje dokumenata i prevaru, zaradio je 2010. još jednu kaznenu prijavu i to zbog pronevjere 150 tisuća kuna na štetu Adria Yacht Centra iz Vodica.

Nastupila zastara
Načelnica Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Jelena Bikić izjavila je Hini kako Čeljusku očekuje standardni postupak izručenja Hrvatskoj.

Međutim, prema pisanju Indexa, Čeljuska, iako pravomoćno osuđen, kaznu više ne može služiti. Naime, u kolovozu 2010. Vrhovni sud prihvatio je njegov zahtjev za izvanrednim preispitivanjem presude te ukinuo pravomoćnu presudu, naloživši zagrebačkom Županijskom sudu da ponovno odluči o žalbama i donese novu presudu ili slučaj vrati na ponovno suđenje. No, u tom predmetu u kolovozu 2012. nastupila je zastara.

Preostaje vidjeti hoće li sud u Zadru imati više sreće, s obzirom da Čeljuski i tamo sude zbog prijevare s tuđim zemljištem, zaključuje Index.