fbpx

4.000 Zadrana pjevalo “Neka cijeli ovaj svijet…”

Da se mogla prodati još koja karta zasigurno bi otišla i ona, a Zadranima nije bilo skupo izdvojiti 150, 120 i 80 kuna, koliko su koštale ulaznice

Zadrani su u četvrtak u dvorani Kreše Ćosića dokazali dvije stvari. Prvo, kada se radi o kulturnim događajima itekako mogu napuniti svaku dvoranu i drugo, zadarska publika željna je velikih kulturnih spektakala. Nije samo mjuzikl “Jalta, Jalta” održan preksinoć potvrdio ova dva navoda, jasno je to bilo još i kada su u dva termina, jedan za drugim napunili istu dvoranu kako bi pogledali “Labuđe jezero” u izvedbi Carskog ruskog baleta, a da i ne spominjemo prepuni antički Forum tijekom opere “La traviata”. I opet se aktualizira pitanje – kada će Zadar dobiti mjesto na kojem će na prigodan način moći uživati u ovakvim velikim spektaklima kojih bi, nadamo se, slijedom toga moglo biti i češće.

Tri sobara i domarka

Prema procjenama prvog pogleda na prepunjenu dvoranu najdugovječniji mjuzikl je na Višnjiku pogledalo minimalno četiri tisuće ljudi. Da se mogla prodati još koja karta zasigurno bi otišla i ona, a Zadranima nije bilo skupo izdvojiti 150, 120 i 80 kuna, koliko su koštale ulaznice.

Četrdeset i jednu godina otkad je praizvedena prva Jalta, Jalta 1971. godine Gradsko kazalište “Komedija” odlučilo je ove godine ponovno oživjeti ovo reprezentativno djelo hrvatske glazbe. Uz nekolicinu glumaca koji se pojavljuju i u orginalnoj postavi ovoga puta u glavnim ulogama domarke vile Aramovski Nine Filipovne pojavljuje se Sandra Bagarić dok trojicu sobara Grišu, Larryja i Stanleyja igraju Đani Stipaničev, Damir Poljičak i Dražen Čuček.

Radnja mjuzikla Milana Grgića za koji je libreto napisao Alfi Kabiljo odvija se na Jalti, u veljači 1945. godine, za vrijeme održavanja one glasovite konferencije na kojoj su Staljin, Churchill i Roosevelt dijelili svijet. S državnicima na Jaltu stigla su tri njihova sobara: Rus Griša, Englez Stanley i Amerikanac Larry. Oni su zaduženi da čuvaju i zrače rublje šefova triju svjetskih velesila. Sobari su smješteni u vili Aramovski koju vodi Ukrajinka, domarka Nina Filipovna, a upravo glavnina radnje bazira se na trojicu sobara koji se tijekom boravka u vili upoznaju te se postupno među njima, htjeli oni to ili ne, razvija čvrsto prijateljstvo koje veže i ljubav prema jedinstvenoj Nini.

Zelena livada

Lajtmotiv mjuzikla čini Zelena livada, smještena tamo negdje na Antarktiku, jedino mjesto mira na cijelom svijetu, livada koja je netaknuta ratom i koja ne pripada nikome. Dok trojica sobara žele Zelenu livadu svaki za sebe Nina Filipovna pokušava unijeti mir među njima i počinje sanjariti o tom prekrasnom mjestu. Sve prekida eksplozija bombe u vrtu, a kada generali saznaju za livadu zarobljavaju Ninu. Iako prvo ne želi ništa priznati na koncu, na nagovor sobara kojima je ona važnija od svega, ispriča generalima sve o Zelenoj livadi koji se razvesele jer na svijetu postoji barem jedno mjesto koje nije zahvaćeno ratom i ne pripada nikome.

Svojim nevjerojatnim glazbenim sposobnostima zadarsku publiku oduševila je hrvatska diva Sandra Bagarić, ali i Đani Stipaničev izvevši poznati song “Jalta, Jalta”. Ulogom Engleza Stanleya veliki aplauz i najveći smijeh izazvao je Dražen Čuček, a oduševila je i Brigadirka koju je utjelovila Jasna Palić Picukarić.

Smijeha na Višnjiku nije nedostajalo, a Zadrani su, pomalo sramežljivo, čak i pjevušili poznate songove iz mjuzikla, osobito himnu mjuzikla “Neka cijeli ovaj svijet”. Zaista jedinstven doživljaj, nadamo se ne posljednji put viđen u našem gradu.

Izvor: Zadarski list