fbpx

5 ikoničnih komada kuće Balenciaga

Kožna jakna, LEGO-štikle, Le Dix torbe, red carpet haljine i space print

Svi osim užeg tima stručnjaka iz redakcije Style.com-a ostali su zatečeni viješću koja je u par sati obišla modnu zajednicu – Nicolas Ghesquiere, kreativni direktor kultne modne kuće Balenciaga, odlučio je, i to nakon 15 godina uspješnog rada i uzdizanja branda na status kojeg danas ima, napustiti atelje kako bi nastavio karijeru negdje drugdje. Dok urednici, novinari i stilisti, čije je živote određivao posljednjih godina, ozbiljno promišljaju o razlozima njegova odlaska, nametnule su se teze kako se radi o nezadovoljstvu komercijalizacijom samih odjevnih linija, svađom s vlasnik PPR Grupe, gospodin Pinaultom, ali i o tomu kako Nicolas, očito revoltiran pažnjom koju Hedi Slimane dobiva u sklopu re-brendiranja YSL-a (također dio iste grupacije), želi izgraditi samostalnu karijeru.

 No bilo kako bilo, Nicolas je iza sebe ostavio arhiv nekih od ponajboljih odjevnih komada i modnih dodataka koje će teoretičari suvremene mode itekako znati cijeniti u godinama pred nama. Ovo su njegovi kultni, ikonski komadi s potpisom kuće Balenciaga:

 #1 kožna jakna – Balenciaga ‘biker jacket’

Dok je Victoria Beckham još osmišljavala plan kako će osvojiti modnu industriju, pojavljivala se u omiljenoj kožnoj jakni prepunoj patenata koja joj je davala sigurnost.


Legendarna ljepotica od fine kože ubrzo je postala ultimativni komad svih onih koji su željeli pokazati koliko su ‘cool’ – biker jacket inspirirala je mnoga high-street imena, osvojila ulice svjetskih modnih metropola i postala najboljom prijateljicom modnih urednika i novinara. S cijenom od 2000 dolara, ovaj je komad i danas Balenciagin bestseller.

 #2 LEGO – štikle

Naziv duguju sličnosti s kockama danskog dizajna, a svoju mainstream popularnost duguju prvenstveno glazbenoj divi Beyonce koja ih je tijekom svog nastupa na American Music Awardsima iz 2007. stavila u prvi plan.


Bile su razlog zbog kojeg je Balenciaga tužila poznato ime iz domene pristupačnih cipela – Steve Madden – kako bi zabranila kopiranje dizajna koji je u suradnji s Ghesquiereom osmislio Pierre Hardy. LEGO heels zasigurno zaslužuju mjesto u dvorana brojnih muzeja suvremene umjetnosti.

 #3 Torba ‘Le Dix’

Još jedan u nizu bestsellera, torba naziva ‘Le Dix’ prepoznatljiva je po klasičnom dizajnu začinjenom motorističkim stilom koji su ubrzo prigrlile sve modne trendseterice.


Od Nicole Richie do Sienne Miller – dame s hollywoodske A-liste spremno su nazivale Nicolasa Ghesquierea ne bi li dobile svoj primjerak modnog dodatka od 1000 dolara koji i danas ima izvrsnu prodaju. Ovom je torbom Balenciaga pronašla svoj ‘sveti gral’ jer upravo će ovakvi komadi spasiti prodaju modne kuće koja je obožavatelje dovela do ruba bankrota. Ali vrijedilo je.

 #4 Red Carpet haljine

Nicole Kidman osvojila je Ghesquierea kada su birali haljinu za njeno pojavljivanje na crvenom tepihu 79-te dodjele nagrada Oskar. Crvena haljina s velikom mašnom oko vrata ostat će zapamćena kao jedna od najboljih u povijesti najpoznatijih filmskih nagrada.

Slična stvar dogodila se i tri godine prije – Ghesquiere i Diane Kruger, tada glumica u usponu, došetali su ruku pod ruku na crveni tepih Met Gale. Ona je odjenula haljinu boje šampanjca kojom je promišljeno lansirana medijska bajka o totalnoj histeriji koja se stvarala oko svega što je Nicolas dizajnirao.

 #5 Space-print

Posljednji u nizu modnih krikova iz njegove radionice jest svemirski print koji je stavljen na neke od najdomljivijih džempera sezone.

Modne urednice i blogeri dodatno su popularizirali ovaj trend kroz objektive Garance Dore, Scotta Schumana i Tommy Tona, a high street ponudu doslovno su preplavili komadi s uvrnutim prikazom galaksija koje Nicolas toliko voli.

Izvor: fashion.hr/Marko Banjavčić

Photo: Net-a-porter