fbpx

Aplikacija javlja da vozite i da se ne možete javiti

Novi servis upravlja vašim tekstualnim porukama za vrijeme vožnje. Servis DriveSafe automatski odgovara na vaše dolazne poruke i govori pošiljatelju: ne sada, upravo vozim.

Tekstualna poruka koju će pošiljatelj primiti glasi: “Upravo sada vozim. Pročitat ću vašu poruku čim bude sigurno da to učinim”.
Prema mnogim istraživanjima, pisanje poruka (engleski em>texting), za vrijeme vožnje povećava šanse od sudara čak i više nego vožnja pod utjecajem alkohola.

Naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije toliko precizan kada govori o upotrebi mobitela u vožnji. Naime ne razlikuje precizno razgovore od slanja SMS-ova za vrijeme vožnje. Dozvoljeno je primjerice korištenje mobitela za vrijeme vožnje ako imate tzv. hands-free sustav koji omogućuje razgovor dok obje ruke držite na upravljaču automobila.

U Britaniji primjerice, texting ili bilo kakvo korištenje mobitela ili drugog uređaja za vrijeme vožnje je zabranjeno.

DriveSafe pokrenuo je Vodafone na Novom Zelandu. Riječ je o mrežnom servisu, a ne o aplikaciji pa ovaj sustav radi na bilo kojem telefonu bez potrebe za downloadom aplikacije.

Kako bi građani Novog Zelanda aktivirali DrifeSafe, trebaju poslati poruku sadržaja “Drive on” na određeni broj. To će uključiti DriveSafe sustav. Prilikom izlaska iz automobila trebaju poslati poruku “Drive off” i DrifeSafe sustav će se deaktivirati.
Treba se sjetiti…

Ovo ipak možda nije najzgodnije rješenje. Naime, sustav koji vas sprečava da pišete poruke dok vozite zahtjeva od vas da pošaljete poruku dok ulazite u automobil?! Uostalom, koliko ljudi će se sjetiti dok budu vozili da su trebali prije poslati SMS? Hoće li onda u vožnji poslati SMS prema servisu koji bi trebao zaustaviti slanje SMS-ova i drugih poruka?

Umjesto ovog rješenja, čini se da bi bilo ekonomičnije i možda sigurnije kada bi vaš telefon mogao otkriti kada se krećete i sam blokirati slanje SMS-ova. Da ne govorimo o apliakciji koja bi također mogla lako rješiti ovaj problem s jednim veliim crvenim gumbom na kojem bi stajalao “Upravo vozim, javit ću vam se kasnije”.

Ipak, potrebno je prvo pričekati da vidimo kakva su iskustva vozača sa SafeDrive sustavom u Novom Zelendu.

Izvor: Netmobil.hr