fbpx

Bivšem milicajcu “SAO Krajine” pet godina za ratni zločin kod Benkovca

Na ponovljenom suđenju bivši milicajac “SAO Krajine” Nikola Munjes (42) osuđen je na Županijskom sudu u Splitu na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Perušiću kraj Benkovca 1991. godine nakon čega je postao poznat po nadimku Krajiški vampir.

Na prvom suđenju dok je bio u bijegu Munjes je osuđen na zadarskom sudu na 9 godina zatvora.

Tereti se da je u rujnu 1991. godine u Perušiću kraj Benkovca, kao pripadnik milicije tzv. Republike srpske krajine sudjelovao u prijetnjama i fizičkom zlostavljanju mještana hrvatske nacionalnosti.

Tako je Duju Pešuta, kojeg su zajedno s Grgom Pešutom vodili u “Stanicu milicije Benkovac” zbog sumnje da surađuju s HV, bez povoda tukao nogama i kundakom puške, a potom ga ugrizao za vrat uz riječi kako će mu se napit ustaške krvi.

Nakon toga je Duji Pešutu vojničkim bajonetom zarezao vrat i pio mu krv te ga nastavio tući kundakom po glavi. Kada mu je Grgo Pešut prigovorio kako će “ubiti pravednog čovjeka”, Munjes mu je odgovorio kako se “ustaše i zmije mogu samo tako uništiti”.

Munjes je uhićen 2010. godine u Crnoj Gori te je izručen Hrvatskoj nakon čega je tražio obnovu kaznenog postupka. U međuvremenu je zatražena delegacija sa zadarskog suda jer je Županijski sud u Splitu postao regionalni sud za ratne zločine.

Postojao je iskaz Duje Pešuta koji je dao istražnom sucu 5 mjeseci nakon mučenja u kojem spominje krivce za svoje mučenje te je govorio o osmorici muškaraca i još jednoj osobi prezimena Cupač koja je u međuvremenu poginula na ratištu. Tada nije imenovao Nikolu Munjesa.

Na splitskom sudu Duje Pešut je svjedočio kako je mislio da je ta osoba Cupač, ali je od brata saznao da je to ustvari bio Munjes. Njegov brat Ante Pešut svjedočio je također kako je Munjes bio u skupini milicajaca, ali on je bio vani te nije vidio tko mu je mučio brata. Prilikom prepoznavanja odmah je pokazao na Munjesa kao jednog iz grupe.

Sudsko vijeće za ratne zločine ocijenilo je kao je dokazana krivnja Nikole Munjesa, ali je stavilo van snage dio presude o sankciji od 9 godina i dosudilo novu, nižu kaznu. Smatraju kako je takva odluka opravdana zbog protoka vremena od 21 godine od počinjenja nedjela. Optuženi Munjes je u pritvoru od uhićenja.