fbpx

Budija: 31. listopada je povijesni dan za Zadar i Hrvatsku

Zadar je 24 godine bio pod fašističkom okupacijom i da nije bilo Narodno-oslobodilačke borbe i Domovinskog rata u kojem je obranjeno ono što je stečeno u NOB-u, i danas bi ovdje na vlasti bio tuđin, rekao je Nikola Budija

Članovi i članice Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra položili su u srijedu vijence na spomenik borcima palima u II. svjetskom ratu te na Središnji križ u spomen braniteljima poginulima u Domovinskom ratu. Na ovaj način obilježili su 68. obljetnicu 31. listopada 1944., Dana oslobođenja Zadra u II. svjetskom ratu. Njima su se pridružila izaslanstva SDP-a i HNS-a na čelu s predsjednicom zadarskog SDP-a Ingrid Antičević-Marinović i predsjednicom županijskog HNS-a Vesnom Sabolić.

– 31. listopada je povijesni dan, ne samo za građane Zadra, nego za cijelu našu domovinu Hrvatsku, jer je Zadar peti grad po veličini u Hrvatskoj. Zadar je 24 godine bio pod fašističkom okupacijom i da nije bilo Narodno-oslobodilačke borbe i Domovinskog rata u kojem je obranjeno ono što je stečeno u NOB-u, i danas bi ovdje na vlasti bio tuđin. Bilo bi nam drago da su i predstavnici Grada Zadra skupa s nama položili vijence kao što su to učinili 26. srpnja u Malom Ižu. Očekivali smo da će biti dosljedni. Nisu bili i neka to ide na njihovu čast i odgovornost. Drago nam je što su ove godine, kao i svake godine, s nama položili vijence predstavnici SDP-a i HNS-a. Svaka im čast i puno im hvala. Oni znaju što treba cijeniti u ovoj zemlji. Ovaj spomenik podignut je u čast palih boraca 19. dalmatinske divizije. Ona je, u vrijeme kad je oslobođen Zadar, imala oko 10.000 boraca, a oko 3.000 boraca bilo je s područja sadašnje Zadarske županije i bio bi red da im se sve razine vlasti poklone, rekao je nakon polaganja vijenaca Nikola Budija, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra.

Izvor: Zadarski list