fbpx

BUNA U ZADRU: Sindikat najavio kaznene prijave zbog neisplata plaća svim radnicima – Adria pred stečajem?

Nije nam cilj zatvoriti najveću riboprerađivačku tvrtku na Mediteranu, ali ovo mrcvarenje predugo traje. Radnici su u više navrata već izigrani pa su izgubili povjerenje, a i nadu u neku svijetliju budućnost – zaključio je Ivica Blažević najavivši za ponedjeljak provođenje referenduma među članovima Sindikata PPDIV-a o pokretanju ispitnog ročišta za stečaj i organizirani štrajk

Kad su Neven Badurina i Jadranko Lisica (na slici) prije mjesec dana preuzimali Adriju d.d. od Miodraga Lacića, 286 radnika nije primilo plaću već dva mjeseca. Dogovoreno je da svi radnici prijeđu u Adriju Zadar 1 d.o.o., sa svim svojim pravima, a dogovoreno je i da se isplate zaostale plaće. Propao je prošlotjedni pokušaj mirenja, sindikat sada ima sve pretpostavke za sindikalne akcije.

U međuvremenu je bila nekakva isplata, ali 99 radnika nije dobilo ništa, dok su ostali dobili neto isplatu, dakle bez doprinosa, kaže regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević koji je posljednjih dana u nekoliko navrata pokušao riješiti pitanje isplate plaće za sve radnike Adrije. A u srijedu je održao konferenciju za novinare.

Vlasnici nove tvrtke su Miodragu Laciću ponudili aneks osnovnog ugovora prema kojem bi 99 radnika ostalo izvan ugovora o prelasku svih radnika u novu firmu, no Lacić to nije htio potpisati.

Strojevi proizvodnog pogona Adrije, najveće riboprerađivačke tvrtke na Mediteranu, koji su utihnuli u utorak oko deset sati kada je 80-ak radnica započelo spontani štrajk, ni u srijedu nisu pokrenuti, a razlog tome neispunjena su obećanja.

Nezadovoljne prvenstveno zbog neisplate plaća za ožujak i travanj radnice su zaustavile proizvodnju čvrsto odlučivši kako više neće besplatno raditi nakon čega je sazvan hitan sastanak između sindikalnog povjerenstva PPDIV-a i Uprave Adrije.

No ni nakon sastanka proizvodnja nije pokrenuta, niti je postignut dogovor.

Radnice u štrajku podrške i solidarnosti

– Situacija je vrlo zabrinjavajuća, a upitno je pokretanje proizvodnje uopće jer radnice ne prihvaćaju rad prije isplata plaća za ožujak i travanj. Uprava je na današnjem sastanku jasno dala do znanja da sredstava za travanjske plaće nema, a onu za ožujak obećali su isplatiti u petak što je tehnički nemoguće jer su za petak zakazali sastanak s predstavnicima banaka i Podravke – rekao je Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju naglasivši kako će sindikat nadzirati daljnji razvoj događaja i podržati radnike u njihovim odlukama, kakve god one bile.

– Nije nam cilj zatvoriti najveću riboprerađivačku tvrtku na Mediteranu, ali ovo mrcvarenje predugo traje. Radnici su u više navrata već izigrani pa su izgubili povjerenje, a i nadu u neku svijetliju budućnost. Sasvim je jasno da unatoč obećanju, plaća ne može biti u petak jer Hypo banci treba barem jedan dan za deblokadu računa, a potom još jedan dok se novac koji bi za isplatu plaća trebala uplatiti Podravka, proknjiži. Skeptični smo, a oni neka nas razuvjere – zaključio je Blažević najavivši za ponedjeljak provođenje referenduma među članovima Sindikata PPDIV-a o pokretanju ispitnog ročišta za stečaj i organizirani štrajk u kojemu prema Statutu ovog sindikata mora sudjelovati 3/4 od ukupnog broja članova kako bi on bio legitiman.

Osim zbog neisplate plaća radnicima se čaša prelila i zbog nerealiziranih prava iz Kolektivnog ugovora koji se odnose na isplate regresa za prošlu godinu, dječjih darova za posljednje dvije godine, davanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ukupnoj vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna, jubilarnih nagrada, prekovremenih sati, ali i uplate sindikalne članarine za proteklih nekoliko mjeseci koja je umjesto na sindikalni račun utrošena za potrebe tvrtke. Slično je učinjeno i s ratama kredita pojedinih zaposlenika zbog čega su se našli u nemilosti banaka i vrlo nezavidnom položaju. Iako su na jučerašnjem sastanku sindikalni povjerenici inzistirali da se Uprava o svemu nabrojenom očituje te precizira datum moguće realizacije, sa sastanka su ipak pred radnike došli bez odgovora na ta pitanja.

– Ugovor s Podravkom u koji Adrija ulaže velike nade, također ne ostavlja puno prostora za oduševljenje jer je on zapravo samo korekcija, odnosno dopuna onog već postojećeg koji vrijedi do kraja ove godine. Izmijenjene su samo neke stavke vezane za nabavu, skladištenje, ulaz i izlaz robe te distribuciju koju bi zaposlenici Podravke od sada trebali osobno nadzirati. Taj ugovor trebao bi biti potpisan u petak – rekao je Blažević dodavši kako će Sindikat PPDIV-a Upravi biti na raspolaganju te pružiti pomoć koju su od njih zatražili u iznalaženju daljnjih rješenja. A hoće li se rješenje za ponovno pokretanje proizvodnje i nagomilane probleme i obveze Uprave prema radnicima i iznaći ostaje za vidjeti.

[stextbox id=”okvir” caption=”DALMACIJA RIBA ZRELA ZA STEČAJ” image=”null”]

Iste zahtjeve sindikalci su jučer Laciću postavili i uime radnika u tvrtci “Dalmacija riba” sa sjedištem u Drnišu, registriranoj na njegova oca. Ta je tvrtka prema mišljenju sindikalnih povjerenika još prije nekoliko mjeseci, odnosno nakon izbijanja afere vezane uz poslovanje s Podravkom, bila “zrela” za stečaj. Naime, osim što Hypo banka nad tvrtkom ima založno pravo “teško” tri milijuna eura koje je Lacić zadužio kako bi od banke formalno otkupio njihova potraživanja prema “Plimexu u stečaju”, “Dalmacija ribi” prijeti i povrat poticajnih sredstava u visini od oko 11 milijuna kuna. Naime, riječ je o poticajima koje je država u protekle dvije godine “Dalmacija ribi” isplatila, a koje bi sada, nakon USKOK-ove istrage, tvrtka trebala vratiti natrag. Jedina nada za opstanak tvrtke, ali i radnih mjesta za 50-ak zaposlenih, mogao bi biti novac od prodaje 50 posto udjela Lacićeve “Jadran-ribe” ruskoj tvrtki ukoliko se on zaista i realizira do kraja.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”TALIJANSKI PODUZETNIK ZAINTERESIRAN ZA SLANE INĆUNE” image=”null”]

Osim već dogovorenih poslova s “Podravkom” Uprava “Adrije” u petak planira ozbiljnije porazgovarati i s talijanskim gospodarstvenikom zainteresiranim za otkup usoljenih inćuna. No, radnici su vrlo skeptični u pozitivan ishod i dogovor za proizvodnju. Ističu kako se već godinama nije ništa ulagalo u tehnološku obnovu, niti u kadrove, a posebice su kivni što je nakon svega tri godine, otkako je Lacić za nešto više od tri milijuna eura otkupio većinski paket dionica “Adrije”, njezinu najveću vrijednost, brend “Eva”, prodao “Podravci” i to za 15,5 milijuna eura.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list