fbpx

Cedevita sa sirenom, Gečevski potopio Olimpiju

Nastavljena je serija neočekivanih rezultata i velikih oscilacija gotovo svih momčadi. Iz kola u kolo regionalna liga postaje sve neizvjesnija, a rezultati praktički svih utakmica potpuno nepredvidljivi

Od ponedjeljka navečer više nema neporaženih momčadi u ABA ligi. Nakon šest uzastopnih pobjeda, Igokea je izgubila od Cedevite u Zagrebu. I to na kakav način. Domaći su uglavnom kontrolirali rezultat sve do pred kraj treće četvrtine. Gosti su, međutim, u posljednjih deset minuta igre ušli s plus dva, te su uspješno održavali prednost sljedećih devet minuta i 59 sekundi. Sve dok Bracey Wright u posljednjoj sekundi nije stavio tricu za konačnih 78:76. Pritom treba reći da je u prethodnoj akciji Corsley Edwards, bivši igrač “vitamina”, promašio dva penala, koji su Igokei mogli osigurati +3, dakle najmanje produžetak. Junaku Wrightu je to bio prvi šut za tricu, a ukupno je postigao svega sedam poena. Tragičar Edwards je ostao na 18 poena (7 skokova, 3 asistencije), čime je bio najefikasniji igrač susreta. Četrnaest je pridodao Cliff Hammonds, a po 12 Siniša Štemberger i Branko Jorović. U redovima pobjednika najviše, 17, zabio je Predrag Šuput, 12 je pridodao Lukša Andrić, a 10, uz sedam skokova Mickael Gelabale. Na parket se, nakon oporavka od ozljede, vratio i Marko Tomas. Igokea će tako put Višnjika s omjerom 6-1, koliko ima i Partizan, dok je Cedevita treća sa 5-2. Slijedi Cibona (4-3) pa čak osam momčadi s negativnim omjerom (3-4), dok su na začelju Zadar i Szolnoki Olaj (2-5.)

Pipanov prvijenac

Jučer smo pisali kako bi eventualna pobjeda MZT-a u Ljubljani bila prava senzacija, a upravo se to dogodilo. Aleš Pipan, bivši trener Zadra, režirao je jedno od većih iznenađenja dosadašnjeg dijela lige, a u tome mu je najviše pomogao bivši zadarski kapetan Todor Gečevski. On je predvodio momčad do druge gostujuće pobjede (prva je bila kod Cibone) sa 15 poena (4-6 za dva, 1-1 za tri, 4-4 sl. bacanja), a dvoznamenkasti je bio još samo Amerikanac Cade Davis s 11 koševa. Makedonci su iz doma euroligaša odnijeli bodove postigavši svega 64 poena, dok je Olimpija ostala na 60, što će dovoljno reći o njezinoj igri. Dylan Page je zabio 17, Klemen Prepelič 12 poena i to je bilo to što se “zmajčeka” tiče. Od momčadi, koja je onako kvalitetnom i dopadljivom igrom slavila na Višnjiku ni traga ni glasa. Ovo joj je šesti uzastopni poraz (po tri u ABA ligi i Euroligi). Kuriozitet s ovog dvoboja je i razlika u valorizaciji i to u korist domaćina za čak 20 poena (73-53), no to im ne vrijedi apsolutno ništa.

Sve više pobjeda gostiju

Tako je nastavljena serija neočekivanih rezultata i velikih oscilacija gotovo svih momčadi. Iz kola u kolo regionalna liga postaje sve neizvjesnija, a rezultati praktički svih utakmica potpuno nepredvidljivi. U prva tri kola gostujuće momčadi ostvarile su samo pet pobjeda, od čega četiri u prvom kolu, što će reći da su domaći slavili u 76,2 posto slučajeva. A u svakom od posljednja četiri kola gosti su odnijeli po tri pobjede, s tim da je mnogo utakmica, u kojima su bodovi na koncu ostali kući, bilo na nož do posljednje minute. Tendencija domaćinske lige tako se bitno smanjila. Postotak pobjeda domaćina pao je na 65%. Pritom domaće momčadi u prosjeku postižu 75 poena, a gostujuće 72 što, također govori o izjednačenosti. Zanimljivo je i to da su samo dva terena još uvijek bez poraza, Partizanov i Igokein. Osam momčadi je kod kuće izgubilo po jednu utakmicu, tri po dvije, a jedna čak tri. I to ona, koja godinama slovi za možda i najjačeg domaćina u regiji, Budućnost. Na Morači su već slavili Cedevita, Partizan i Cibona.

Festival košarke

Što onda očekivati u sljedećem kolu? Apsolutno svašta. Zadar dočekuje najugodnije iznenađenje sezone, Igokeu, s velikom željom i potrebom za pobjedom. Derbi kola igrat će se u Beogradu između vječnih rivala Partizana i Crvene zvezde. Cibona će dočekati pojačani i sve bolji Radnički, a Široki Budućnost, koja je do sada ostvarila više pobjeda vani nego kući. Split će gostovati u Novom Mestu, Cedevita u Skopju, a jedini “zicer” na papiru je dvoboj Olimpije i Szolnokija u Ljubljani. Prije toga mnogi će imati europske obveze. Krka je sinoć u dvorani Leona Štukelja igrala prvo kolo Eurochallenge kupa protiv ciparske ETHA-e, dok je Szolnoki gostovao kod njemačkog Oldenburga. Danas u Eurokupu Cibona dočekuje Spartak iz St. Petersburga, Crvena zvezda francuski Orleans, a Budućnost gostuje u Bilbau. U petak u Euroligi Olimpija dočekuje Real Madrid, Cedevita Caju Laboral, a Partizan Bamberga.

Izvor: Zadarski list