fbpx

Cijena parkirališnog mjesta u Hong Kongu – 2,2 milijuna kuna

Svi znamo da je Hong Kong prenapučen grad u kojemu su cijene poslovnih i stambenih kvadrata vrlo visoke. No, visoke cijene nekretnina dovele su čak do napuhavanja cijena parkirališnih mjesta, i to do suludih razina.

Mnogi kupci u Hong Kongu okrenuli su se parkiralištima kako bi na brzinu zaradili nakon što je vlada prošli mjesec nametnula niz mjera kojima je cilj rashladiti usijano tržište nekretnina u ovom kineskom gradu.

Cijene nekretnina su u samo posljednjih devet mjeseci narasle za više od 20 posto, pa nije neobično da se to odrazilo na cijene parkirališnog prostora. U takvoj situaciji mnogi investitori, ali i špekulanti, traže nove načine zarade zbog naglog rasta cijena.

Ogromne cijene koje postižu parkirališna mjesta izazivaju zabrinutost da bi novac koji dolazi u ovaj grad mogao još dodatno napuhati ionako već prenapuhano tržište nekretnina, objavio je dnevni list South China Morning Post.
Kong Holdings prodao je ovaj tjedan 514 parkirališnih mjesta po cijeni od 126.000 do 167.000 dolara za svako mjesto. Štoviše, u svibnju ove godine jedno parkirališno mjesto prodano je za čak 387.000 dolara (oko 2,2 milijuna kuna), što je više nego mnogi stanovi u Hrvatskoj, ali i drugdje u svijetu.

“To je prirodno jer ljudi ne žele svoj novac držati u banci”, rekao je za AFP Wong Leung-Sing, voditelj istraživanja u agenciji za nekretnine Centaline.

“Vladine mjere prisiljavaju ljude da se okrenu špekulacijama”, rekao je on.

Jedna od mjera koju vlada pokušava nametnuti kako bi zauzdala tamošnje cijene sastoji se od uvođenja posebnih poreza koji se obračunavaju na dokumente (special stamp duty) za nekretnine koje su preprodane u prve tri godine od kupnje.

Izvor: net.hr