fbpx

Dionice tvrtke koja proizvodi automate za marihuanu narasle 3.000%

Rijetko se događa da tvrtka kojom se javno trguje na burzi bude zabrinuta zbog toga što su njezine dionice odjednom dramatično porasle. Međutim, upravo se to dogodilo prošli tjedan tvrtci MedBox.

Nakon američkih predsjedničkih izbora, ideja o legaliziranju marihuane čini se popularnija nego ikada prije. Dvije savezne države, Washington i Colorado, naime, na referendumima koji su održani kada i predsjednički izbori, legalizirale su marihuanu na državnom nivou.

Legalno tržište marihuane sve više jača, pa nije nimalo neobično što se neke tvrtke trude izgraditi svoj poslovni model oko marihuane.

Zasada većina tih tvrtki čeka, ali ne i tvrtka MedBox koja se bavi proizvodnjom opreme za medicinsku distribuciju. Od američkih izbora 2012. njezine dionice narasle su nevjerojatnih 3.000 posto!

Možda ste pomislili da su menadžeri i direktori u MedBoxu sada presretni, ali tvrtka je zapravo užasnuta što bi se moglo dogoditi sada kada je odjednom postala toliko popularna na Wall Streetu.

Tvrtkih uspjeh preko noći temelji se na činjenici da je spremna ispuniti potrebe ljekarni, trgovina duhanom i benzinskih crpki koje bi možda željele početi prodavati legalnu marihuanu.

Problem je u tome što zasad ova potreba još ne postoji. Dok savezna vlada ne legalizira marihuanu, države u kojima je legalna neće je smjeti prodavati izvan ljekarni.

Neki smatraju da je to samo pitanje vremena prije nego eksplodira potreba za MedBoxovim proizvodima, međutim u MedBoxu ne misle tako.

Izvršni direktor MedBoxa Bruce Bedrick izdao je upozoravajuće priopćenje u kojem se obraća novim investitorima u tvrtku. Prema tom priopćenju, cijena dionice MedBoxa trebala bi biti između 5 i 10 dolara, a sve iznad toga je napuhani balon.

Za usporedbu o čemu se radi, prošli ponedjeljak dionicama MedBoxa trgovalo se po cijeni od 4 dolara po dionici, a do kraja tjedna, u petak, dionice su se prodavale po cijeni od 215 dolara.

Ako cijena dionica ostane na ovoj razini ovaj tjedan, to je i dalje impresivan rast za kompaniju koja tek čeka da dođe njezino vrijeme.

Izvor: tehnoklik.hr