fbpx

Dženiju Longinu sud u Strasbourgu “dosudio” 6.000 eura odštete

Zatvorenik je patio od astme i tražio premještaj u zatvor uz more, što se nije dogodilo, pa je dobio odštetu pet tisuća eura

Zadraninu Dženiju Longinu (38) prekršena su ljudska prava jer je godinu dana zadržan u zatvoru u Zagrebu iako je tražio da ga se zbog bronhijalne astme od koje pati prebaci u neku od penalnih ustanova na jadranskoj obali!

Presuda je to Europskog suda za ljudska prava kojem se Longin požalio uz pomoć odvjetnika Andreja Korljana.

Prema presudi Longin je u prosincu 2008. godine kažnjen s četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog preprodaje droge. Deset mjeseci kasnije smješten je u zagrebački zatvor. Tamo je boravio u ćeliji od 16-20 kvadrata, s još šest do sedam zatvorenika. U ćeliji se nalazio i sanitarni čvor.

Svuda žohari
– Zato je ćelija konstantno zaudarala, a bilo mi je omogućeno tuširanje samo jednom tjedno. Sve to nije mi bilo dostatno budući da imam dijagnosticiranu astmu i druge alergije, naveo je u tužbi Longin dodajući kako ćelija nikada nije bila dezinficirana zbog čega je bila puna žohara koji su njemu i njegovim »cimerima« znali ulaziti i u hranu i u piće.

Uglavnom je zadržavan u ćeliji, a boravak na svježem zraku omogućavan mu je tek dva sata tijekom dana.

U odgovoru na tužbu zastupnica Republike Hrvatske navela je kako je tijekom boravka u zatvoru u Zagrebu Longin boravio u dvije ćelije. Svaka ćelija bila je veličine 21,20 kvadrata, a s njim je bilo zatvoreno još pet do šest zatvorenika. Na raspolaganju su mu bile i topla i hladna voda, kao i odvojeni sanitarni čvor. Svaka ćelija imala je četiri prozora, do kojih su se dva mogla otvoriti u potpunosti, a dva djelomično.

– Tuširat se mogao jednom na dan ili čak češće, tvrdi se u odgovoru na tužbu, dok su se ćelije dezinficirale najmanje četiri puta godišnje, naglašava zastupnica Hrvatske i dodaje kako je Longinovo zdravstveno stanje bilo pod stalnim nadzorom liječnika.

Ipak u Splitu
Na uvjete u zatvoru Longin se 4. veljače 2010. godine požalio i sucu izvršenja kazni Županijskog suda u Zagrebu kao i zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Početkom lipnja upozorio je kako od suca nije dobio nikakav odgovor, te je konačno sredinom kolovoza podnio tužbu Ustavnom sudu RH. Presuda, kako tvrdi Europski sud za ljudska prava, u njegovom slučaju još nije donijeta.

Izvor: Zadarski list