fbpx

Evo kako pobijediti nesanicu

Ako ste ikada ležali u krevetu uzaludno pokušavajući zaspati, niste sami. Dobra vijest? Možete upotrijebiti nevjerojatan trik – ne trebate isključiti um, dajte mu da samo malo drugačije razmišlja.

“Ako ne mogu zaspati, dok leže u krevetu mnogi planiraju raspored za sljedeći dan, razmišljaju o događajima iz prethodnog dana i svakodnevnim problemima”, kaže dr. sc. Les A. Gellis, profesor psihologije na američkom Sveučilištu Syracuse.

A zapravo je najvažnije ‘promijeniti kanal’ (iako je znanstveni termin ‘kognitivna preorijentacija’). Fokus svog razmišljanja trebate prebaciti na misli koje ne izazivaju stres. Evo kako to učiniti:

Nađite nešto zanimljivo, ali ne previše uzbudljivo

‘Razmišljajte o nečemu što je dovoljno zanimljivo da zaokupi vašu pažnju – dovoljno dugo da bi prirodni proces spavanja stupio na snagu – ali u isto vrijeme, ne izaziva emocionalno ili fiziološko uzbuđenje’, kaže dr. Gellis.

Odlučite se za tri potencijalne teme prije nego što odete u krevet. Ako jedna nije dovoljno zanimljiva ili ako vas razbuđuje, onda možete odmah odabrati drugu temu.

Pronađite ono što vas zanima

“Mentalni zadatak ove vrste je jedinstven za sve pojedince, jer mi imamo različite osobne interese”, kaže dr. Gellis. Kroz svoje istraživanje, Gellis je vidio da kod nekih djeluje stvaranje križaljke, zamišljanje imaginarnih svjetova kao u fantasy romanu, računanje komplicirane matematičke formule, osmišljavanje recepta ili mentalno recitiranje stihova. Drugi se usredotočuju na svoje omiljene sportske momčadi ili čak planove za odmor, kaže on.

Fokusirajte se na osobne želje

Primjerice, večeras razmišljate o sljedećem godišnjem odmoru koji vam je apsolutno nedostupan zbog cijene ili vremena. Hej, čovjek barem u krevetu može sanjati, zar ne?

Izvor: magazin.hr