fbpx

GENARAL UBIO DESNICU “HDZ očekivao revanšizam, a Gotovina je pokazao mudrost i razboritost”

Izjave generala Ante Gotovine, u kojima snažno podupire institucije hrvatske države, Vladu i predsjednika Republike, u neobičan su položaj stavile i ljevicu i desnicu. Na ljevici su, naravno, više nego zadovoljni takvim generalovim istupima, dok je desnica potpuno zbunjena, šokirana i u nevjerici.

Osovina Kukuriku koalicije, SDP i HNS, ne žele javno pokazivati trijumfalizam zbog izjava generala Gotovine. Suzdržavaju se od izjava i komentara, ne želeći svojim javnim istupima generala Gotovinu suprotstavljati i antagonizirati desnim političkim opcijama.

Političke teme
– Mi od toga ne želimo raditi politiku i govoriti: “Eto, vidite, i general Gotovina tako misli” – rečeno je jučer Jutarnjem listu iz vrha SDP-a, dan nakon što je Ante Gotovina odbio komentirati najavu objave registra hrvatskih branitelja, rekavši: “To su političke teme. To pripada politici, a ja sam običan građanin kao i svaki od vas”.

Slično kao i u SDP-u, misle i u HNS-u. Iz vrha te stranke poručeno je da ne žele komentirati generalove izjave i koristiti ih u dnevnopolitičke svrhe, niti ih eksploatirati u smislu podrške svojoj politici. Dodaju da su izjave generala vrlo jasne i nije potrebno da ih oni dodatno tumače, još manje da ih koriste kao tjeranje vode na svoj mlin.

– Kao u filmu “Oficir i džentlmen”, u ovom našem filmu ne gledamo samo generala, već i čovjeka koji je pokazao svu odgovornost prema Hrvatskoj, ne samo kada ju je trebalo braniti, već odgovornost i prema Hrvatskoj i njenim institucijama danas, kada njenim građanima treba osigurati pristojan život – kaže Damir Kajin iz IDS-a.

Odbačen i izdan
Dodaje da je Gotovini jasno zbog koga je završio u Haagu, da mu je jasno da su ga upravo oni koji su iskorištavali njegovu karizmu na kraju odbacili i izdali.

– Zato se Gotovina svjestan svega toga vraća onamo gdje je nalazio utočište, Crkvi, i otuda njegov otklon od politike – zaključuje Kajin.

Na upit kako komentira izjavu u kojoj je general dao potporu Vladi, rekavši: “Narod bira i građani biraju i kad su izabrani, izabrala ih je većina. To je ta Vlada i uživamo u svakom dobrom potezu”, Ruža Tomašić, predsjednica HSP dr. Ante Starčević, odgovara dvojako. Napominje da je general Gotovina legitimist i priznaje vlast koju je izabrao hrvatski narod, ali dodaje:

– Vidjet ćemo njegov stav na sljedećim izborima.

Hrabre izjave
Na pitanje je li kao predstavnica desnice razočarana izjavama generala Gotovine, Tomašić kaže:

– Svaku izjavu generala Gotovine ne bih tumačila baš onako kako je čujem.

Anto Đapić iz druge pravaške stanke veli kako nije ni na koji način razočaran izjavama generala Gotovine.

– To su vrlo odmjerene, korektne i hrabre izjave, izjave iz srca, ali i razuma, koje govore o njegovoj odgovornosti i nadstranačkoj orijentaciji – kaže Đapić.

Iz najveće oporbene stranke nisu reagirali na molbu Jutarnjeg da netko iz vodstva HDZ-a komentira generalove izjave. No, upravo iz čelništva te stranke, u posljednje je vrijeme dosta izjava o “crvenima”, “drugovima” i “komunjarama” i povratka retorici kakva je u Hrvatskoj vladala prije petnaestak godina. Čini se da su takvu retoriku neki očekivali i priželjkivali i iz usta generala Gotovine. Vidljivo je to i iz razočaranja onih koji su na Trgu bana Jelačića, kada se netom nakon dolaska iz Haaga obratio okupljenim građanima, zviždali na spominjanje predsjednika Republike i Vlade.

Ništa od radikalizma
Njegova izjava izrečena istom prigodom, “Rat pripada povijesti i okrenimo se svi zajedno budućnosti”, također nije ono što je dio desnice očekivao od generala koji nakon sedam godina nepravednog pritvora izlazi na slobodu. Još manje se to odnosi na izjavu srbijanskim novinama kada je pozvao izbjegle Srbe da se vrate.

– Gotovina je sigurno razočarao one snage u Hrvatskoj koje su od njega očekivale radikalizam i revanšizam. I to upravo oni koji su, dok je on robijao, govorili u njegovo ime, ništa ga i ni o čemu ne pitajući. Za razliku od njih, on je pokazao ogromnu mudrost i razboritost – kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg.

Ovako govori Gotovina:
Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti

Hvala vam na iskazanoj kršćanskoj ljubavi tijekom svih ovih godina. Ovu ljubav trebamo širiti dalje, posebno onim najslabijima

Poručujem Srbima da se vrate, pa nije ovo moje više nego što je njihovo

Dajem potporu Vladi. Narod bira i kada je većina izabrala, oni su odlučili. Mi je podržavamo i uživamo u svakom njenom dobrom potezu.

S BiH moramo biti dobri susjedi i ljudi u pravom smislu riječi

Ovako govori HDZ
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a:

U Zakonu i strategiji spominju se tri regije, a sad su se odjednom drugovi sjetili da trebaju biti dvije

Mi smo regrutirali stručne ljude, a ovi regrutiraju drugove iz komitetskih hodnika

Dragi drugovi, nemate pravo svojatati naš Domovinski rat, to vam nećemo dopustiti

Ante Sanader, HDZ-ov župan:

Kritike premijera podsjećaju na prošla vremena kad smo bili zatvarani

Ministar Jovanović je napravio ranojutarnji milicijski upad

Izvor: Jutarnji list