fbpx

Gotovina u Zadru: “Ne smijemo biti malodušni, moramo biti pobjednici i u miru!”

Skandiranjem “Ante, Ante”, mašući hrvatskim trobojnicama i upaljenim bakljama, nekoliko desetaka tisuća Zadrana dočekalo je u subotu poslijepodne na Forumu generala Antu Gotovinu.
– Kroz svoju bogatu povijest Zadar je uvijek bio najjači kad je bilo najteže – kazao je na početku svog najdužeg govora od kad se vratio u Hrvatsku general Gotovina izazvavši pravu erupciju oduševljenja među okupljenima ispred crkve Sv. Marije. General Gotovina potom se podsjetio na dane Domovinskog rata i 1991. godinu kad se Zadar našao na udaru daleko nadmoćnijeg i bolje naoružanog protivnika koji je Hrvatsku kod Zadra htio podijeliti na dva dijela. Baš kao u priči o Davidu i Golijatu, kazao je general Gotovina.

– Grad Zadar su obranili ljudi iz cijele Hrvatske i njegovi građani svih nacionalnosti koji su u njemu živjeli. Da 1991. nije bilo takvih branitelja Zadra, ne bi mogli obraniti Hrvatsku i izvojevati pobjedu u Oluji, istaknuo je general Gotovina dodavši kako akcija Oluja i Domovinski rat sada pripadaju našoj slavnoj prošlosti.

– 16. studenoga međunarodna je zajednica preko haškog tribunala potvrdila da je Domovinski rat bio obramben i pravedan. Od 16. studenoga konačno možemo reći da je Domovinski rat završen. Zatvorili smo jedno poglavlje i postali pobjednici u ratu. Sada nas čeka novo poglavlje, da svojim djelima postanemo pobjednici u miru – nastavio je general – pogotovo kad iduće godine sjednemo za zajednički stol Europske unije gdje je Hrvatskoj oduvijek bilo mjesto. Zbog toga se, istaknuo je general Gotovina, ne smijemo prepustiti malodušnosti.
– Bez hrabrosti se ne bi obranili u Domovinskom ratu i danas uživali u zajedništvu. Uspjeli smo jer nas nikada nije napustila nada. Bilo je biti ili ne biti, bez obzira na velike i teške prepreke. Dragi prijatelji, sve je u našim rukama, budimo lučonoše nade, s vjerom u sebe i svoje mogućnosti. Sa takvim stavom uspjeh neće izostati, kazao je general Gotovina ponavljajući okupljenima da ne dopuste glasovima malodušja da prevladaju.

– Neka ovo bude zemlja u kojoj se svatko zadovoljan budi. Neka ovo bude zemlja u kojoj svi, poput Luke Modrića, majstora Šuteja ili Nikole Tesle, mogu ostvariti svoj san! Sve ovisi o nama! Svanulo je. Jutro je u Hrvatskoj – kazao je na kraju svog govora general Ante Gotovina.

Dolazak generala Gotovine na pozornicu ispred Sv. Marije Tornado je popratio neviđenom bakljadom i tridesetmetarskim transparentom prebačenim preko zgrade Rašica na kojem je pisalo: “Srce jače kuca i zrak se lakše diše. Priča o herojima zlatnim se slovima piše. Dobro nam došli i zauvik hvala. Tornado Zadar 1965.”

Dobrodošlicu generalu u Zadar poželjela su i “Krila Oluje”, akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja su u nekoliko navrata preletjela Forum u formaciji slova “A”.

Izvor: Jutarnji list